Forside Bankkunde Din netsikkerhed Gode råd om netsik...

Gode råd om netsikkerhed

Hold din pc opdateret

Sårbarheder i dit styresystem og programmer fx Adobe Reader og QuickTime udnyttes ofte af de kriminelle. Sørg for at dit styresystem og dine programmer bliver opdateret, så sårbarhederne fjernes. Slå om muligt automatisk opdatering til eller check for opdateringer hos producenten.

Installer antivirus og firewall

Firewallen sikrer dig primært mod kriminelle, der forsøger at komme i kontakt med din pc. Antivirusprogrammet sikrer dig ved at tjekke, om der ligger skadelig kode i de mails og filer, du modtager og åbner. Det kan desuden bruges til at undersøge, om du har fået virus på din pc. Sørg for at din firewall og dit antivirusprogram opdateres ofte - helst automatisk, for ellers yder det ikke den optimale beskyttelse. Sørg for jævnligt at lave en totalscanning af din harddisk.

Indstil sikkerhedsniveauet i din browser

Indstil sikkerhedsniveauet i din browser, så du altid bliver spurgt, når informationer, filer og programmer overføres til din computer. Hermed får du en mulighed for at tjekke, at du ikke får installeret uønsket kode.

Tag sikkerhedskopier af dine dokumenter

Hvis du er uheldig at få skadelig kode ind på din pc, skal den renses. Skadelig kode kan ikke altid fjernes med et antivirusprogram.

Har du været uheldig, skal du geninstallere dit system og alle dine programmer på din pc. Når du har gjort det, kan du indlæse de dokumenter, billeder, musik med videre, som du har taget sikkerhedskopi af.

I disse situationer er det en god ide at have lagt dine vigtigste dokumenter og billeder på en cd eller kopieret til en ekstern harddisk.

Brug gode og sikre kodeord

Kodeord er den vigtigste beskyttelse af dine personlige oplysninger. Sørg for at anvende et kodeord, som er svært at gætte og hold det hemmeligt.

Slå krypteringen til på dit trådløse netværk

Krypteringen beskytter dig mod, at andre bruger dit netværk, og dermed bruger de ressourcer, som du betaler for. Kriminelle bruger ofte andre folks trådløse netværk, når de begår kriminalitet. Derved opnår de, at det er dig, der bliver mistænkt og ikke dem.

Lad være med at åbne links og vedhæftede filer

Kriminelle forsøger ofte igennem mail eller beskeder på instant messaging at lokke dig i en fælde.

Ofte ser man, at de kriminelle vedhæfter en fil. Når du åbner filen, viser det sig at være et program, som giver de kriminelle adgang til din computer, så de kan misbruge dine personlige oplysninger fx til indbrud i din netbank. Denne form for angreb kaldes "trojanske heste", fordi de udgiver sig for at være noget, de ikke er.

Det ses også, at kriminelle vedhæfter et link, du kan klikke på. Det kan føre dig frem til en kriminel side, hvor din pc bliver undersøgt for sårbarheder, hvorefter et "skadeligt" program bliver installeret. I en anden form for angreb forsøger siden at få dig til at hente et skadeligt program ved at få dig til at acceptere installationen. Vær især påpasselig når du bruger chat og instant messaging. Disse tjenester kan sprede de skadelige programmer hurtigere end mails. Klik kun på links, hvis du kan gennemskue, hvor de fører hen, og du har tillid til afsenderen.

Besvar ikke spam

Slet spam uden at åbne det, og svar ikke på spam. Hvis du åbner eller svarer på spam, får du sandsynligvis mere spam. Ofte ser man, at kriminelle vedhæfter et link, du kan klikke på. Det kan føre dig frem til en kriminel side. På denne side vil din pc blive undersøgt for sårbarheder, hvorefter et ondsindet program bliver installeret. I en anden form for angreb forsøger siden at få dig til at hente et skadeligt program ved at få dig til at acceptere installationen. Brug eventuelt et spamfilter. Et sådant filter er ofte en del af dit antivirusprogram.

Giv ikke personlige oplysninger

Reager ikke på mails, der udgiver sig for at være fra banker og betalingstjenester, hvis de indeholder links til hjemmesider, der anmoder dig om personlige og fortrolige oplysninger. Banker og betalingstjenester vil ALDRIG bede dig om personlige oplysninger i mails. Disse følsomme oplysninger vil kunne bruges af de kriminelle til at overtage din identitet samt at tømme dine konti.

Vær påpasselig med at afgive personlige oplysninger via mail. Det svarer til at sende åbne postkort. 

Forhold dig kritisk til de hjemmesider, du besøger

Vær opmærksom på hvem, du handler med, og hvor du downloader fra. Også selv om hjemmesiden ser flot og professionel ud.

Ved handel på nettet er det altid klogt at benytte de anerkendte betalingsmidler så som betalingskort. Ved kortbetalinger kan man ved svindel få pengene tilbage, da man er dækket af "Loven om visse betalingsmidler". Ved bankoverførsler direkte på en konto, er du ikke dækket af nogen garanti.

forbrug.dk kan du læse om e-handel.

Forhold dig kritisk til programmer, du henter fra nettet

Hent kun programmer fra internettet, hvis du stoler på hjemmesiderne, du henter det fra. Undersøg om du siger ja til reklamer og afgivelse af private oplysninger, før du installerer programmerne.

Forhold dig kritisk til tilbud om lettjente penge

Jobtilbud via mail om lettjente penge er ofte forbundet med kriminalitet. Du vinder aldrig en uventet lotto-gevinst, og du skal aldrig betale for at få din gevinst.

Mange bliver tilbudt et job, hvor man skal være behjælpelig med at modtage penge og videresende pengene. Som betaling får man ofte en andel på 5-15 procent. Bag et sådan tilbud står ofte kriminelle, som har brug for et muldyr. Disse muldyr bærer risikoen og bliver altid fanget.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her