Forside Politik Analyser Københavnske ejerl...

Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked

22. juli 2013

Efter i årevis at have rapporteret om et fastfrosset boligmarked, har de danske medier nu sat fokus på det seneste års prisstigningerne på ca. 10 pct. på ejerlejligheder i København.
 
Stigningens størrelse har været til debat, og der er blevet spekuleret i, om de positive tendenser fra København indirekte vil betyde generelle prisstigninger. Endelig har spørgsmålet om hvorvidt stigningerne i sig selv kan trække huspriserne i hele landet op været vendt, ikke mindst fordi den massive mediedækning er med til at påvirke boligmarkedet.  
 
Finansrådet undersøger i denne analyse, om de københavnske ejerlejlig-hedspriser er en god indikator for prisudviklingen i resten af landet. Der benyttes en række statistiske værktøjer til at vurdere holdbarheden i resultaterne.
 
Hvis der er en sådan sammenhæng kan det evt. skyldes, at boligmarkedet i København er større og mere varieret, og at det dermed kan fange en generel fremgang i efterspørgslen efter boliger, og således være en god indikator på prisudviklingen i resten af landet.
 
Omvendt kan en høj efterspørgsel efter ejerlejligheder i København trykke prisen på parcel- og rækkehuse i andre områder, særligt i områderne omkring hovedstaden. Det kan dog også få boligkøbere til at søge den anden vej. Der er altså noget substitution mellem boligtyper og landsdele, der kan forstyrre den tænkte sammenhæng.
 
Finansrådets beregninger viser, at udviklingen i københavnske ejerlejlig-hedspriser stort set ikke bidrager med nogen forklaring til den senere udvikling i hele landets huspriser. Udviklingen i landets huspriser i forudgående periode og sæsoneffekter har langt større informationsværdi, ligesom realøkonomiske forhold (førsteårsydelsen) har en signifikant og positiv sammenhæng.
 
Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her