Forside Politik Analyser Banker følger rent...

Banker følger renteændringer

22. august 2011

Resumé

Ændringer i Nationalbankens styringsrente slår igennem én til én på bankernes indlånsrente på eksisterende og nye lån til erhvervsvirksomheder. Udlånsrenten på nye lån påvirkes også i forholdet én til én, mens udlånsrenten på eksisterende lån påvirkes i lidt mindre grad. Det afhænger blandt andet af omfanget af variabelt forrentede banklån.

I denne analyse estimeres gennemslaget fra ændringer i Nationalbankens styringsrente, diskontoen, på bankers renter til erhvervsvirksomheder over perioden fra januar 2003 til februar 2011. Omfanget af gennemslaget er et udtryk for effektiviteten af den pengepolitiske transmissionsmekanisme, der afhænger af en række faktorer, såsom udbredelsen af variabelt forrentede lån og konkurrence blandt bankerne.

Analysen forsøger ikke at undersøge alle de faktorer, der påvirker bankernes ind- og udlånsrenter, men ser alene på hvor stor gennemslagskraft ændringer i Nationalbankens styringsrente har på bankernes renter. Finansrådet har igangsat en undersøgelse, som netop skal undersøge hvilke faktorer, der driver danske bankers udlånsrenter til erhvervsvirksomheder. Hvad er fx styringsrentens rolle relativt til prisen på fx kort og lang funding.

Analyse: Banker følger renteændringer

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her