Forside Politik Analyser Markante sæsonudsv...

Markante sæsonudsving på boligmarkedet

19. marts 2013

Denne analyse estimerer effekten af de sæsonudsving, der præger prisudviklingen på boligmarkedet.

Disse priseffekter kan være hensigtsmæssige at kvantificere, dels for at øge oplysningsniveauet for både købere og sælgere på markedet, og dels for at vide, hvor stor en del af aktuelle prisændringer på boligmarkedet, der kan tilskrives årstiderne og ikke realøkonomiske ændringer.

Ved hjælp af en økonometrisk analyse estimeres den prisændring, der i hvert kvartal kan henføres til årstiden, og der korrigeres derfor for prisændringer, som skyldes øvrige forklaringsfaktorer som eksempelvis renten.

De vigtigste konklusioner er…:

  • … at priserne på både ejerlejligheder og parcel- og rækkehuse er under betydelig påvirkning af sæsoneffekter, når der korrigeres for effekter forårsaget af konjunkturer, renter og policyindgreb.
  • … at priserne på parcel- og rækkehuse - alt andet lige - stiger i omegnen af 1,5 pct. i første kvartal og 3 pct. i andet kvartal. Ingen signifikante sæsonudsving i tredje og fjerde kvartal.
  • … at priserne på ejerlejligheder stiger i omegnen 2 pct. i første kvartal og 3 pct. i andet kvartal. Sæsoneffekten i 3. kvartal er på grænsen til at være signifikant positiv på 1 pct., og der er en indikation af en negativ priseffekt på 0,5 pct. i fjerde kvartal.

Læs hele analysen her

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her