Forside Politik Analyser Når økonomien vend...

Når økonomien vender, ændrer bankernes udlån også retning

8. december 2009

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån - men udlånet forventes at stige igen.

Resumé

Henover året har der været megen fokus på faldet i bankernes udlån til virksomhederne. Fra forskellige sider er bankerne blevet beskyldt for ikke at stille tilstrækkeligt med kapital til rådighed for virksomhederne. Faktum er imidlertid, at den økonomiske afmatning har ramt efterspørgslen efter finansiering hårdt. 

I denne analyse understøtter beregninger, at bankernes erhvervsudlån vil stige, når efterspørgslen igen er på vej op. Det nuværende fald i bankernes udlån er derfor et resultat af en lav efterspørgsel og ikke, at bankerne holder igen. Resultaterne viser, at bankernes erhvervsudlån følger virksomhedernes forventninger ca. 3 til 7 måneder senere. Er de positive, stiger udlånet, er de negative, falder udlånet. En forklaring på dette lag kan være, at et opsving skal have vist sig holdbart, før end virksomhederne vil låne flere penge til drift og ekspansion. En anden forklaring kan være, at virksomheder i starten af et opsving typisk bruger egen opsparing eller tilbageholdt overskud til at finansiere driften, og først senere i forløbet låner penge til yderligere investeringer.

Vores beregninger viser desuden, at udlånet til industrien øges hurtigere end til servicevirksomhederne efter, at efterspørgslen stiger. Det kan skyldes, at Danmark er en lille åben økonomi, der er meget afhængig af eksport, hvormed en opgang slår stærkere igennem for industrien, hvis den økonomiske afmatning har været global.

Analyse: Når økonomien vender, ændrer bankernes udlån også retning (pdf)

 

 

 

Kontakt:

Niels Storm Stenbæk
Cheføkonom
Telefon: 3370 1105
[email protected]

 
Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her