Forside Politik Kommentarer 2011 Bedre kreditvilkår...

Bedre kreditvilkår for virksomheder

10. januar 2011

Låntagernes vilkår er forbedret. Det viser nye tal fra Danmarks Nationalbanks udlånsundersøgelse, hvor bankernes og realkreditinstitutternes kreditchefer er spurgt på en række parametre.

Den positive udvikling i virksomhedernes kreditvilkår er især drevet af, at kreditinstitutternes bedømmelse af risikoen er mere positiv samt at de er blevet mere villige til at påtage sig en højere grad af risiko.

- Nationalbankens udlånsundersøgelse underbygger, at økonomien så småt er i bedring. Virksomhederne har et stigende behov for finansiering, og kreditinstitutterne er villige til at dække deres behov. Alligevel er der stadig tegn på, at udviklingen i økonomien stadig er træg. For eksempel er der stadig usikkerhed om, hvor god tilbagebetalingsevnen er særligt i de små og mellemstore virksomheder. Bankerne kan således stadig tabe penge på udlånene, siger cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

De forbedrede kreditvilkår er også kommet de små og mellemstore virksomheder til gode. Såvel banker som realkreditinstitutter forventer yderligere forbedring i kreditvilkårene i første kvartal 2011.

Efterspørgslen efter kredit er steget fra 3. kvartal 2010 til 4. kvartal 2010 og både banker og realkreditinstitutter forventer, at efterspørgslen vil fortsætte med at stige i 2011.

Udviklingen i 4. kvartal 2010 viser, at bankerne havde en lidt større andel af nedskrivninger i forhold til 3. kvartal 2010. Denne udvikling er især drevet af nedskrivninger på små og mellemstore virksomheder. Dog forventer bankerne, at andelen af nedskrivninger i første kvartal 2011 igen er nedafgående.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her