Forside Politik Kommentarer 2011 Største danske ban...

Største danske banker blandt de stærkeste i EU

18. juli 2011

Den danske banksektor er overordnet meget sund. Det fremgår af den stresstest, som The European Banking Authority (EBA) offentliggjorde fredag aften. De 90 største europæiske banker har deltaget i stresstesten, blandt andet Danske Bank, Jyske Bank, Nykredit og Sydbank. Nordea deltog fra Sverige.

Alle danske banker er blandt den bedste fjerdedel i den europæiske stresstest. Det understreger, at den danske banksektor generelt er solid og i stand til at modstå en meget negativ udvikling i samfundsøkonomien.

Den danske banksektor befinder sig i toppen, når man tager et vægtet gennemsnit, se figur 1. Danske banker har en kapitaldækning på over 10 pct.

Figur 1: Bankers kapitaldækning efter stresstest (klik på figuren for at se den i pdf)

Danske banker har også en meget lille eksponering mod statsobligationer fra de såkaldte PIIGS-lande, se figur 2. Blot 0,2 pct. af de samlede eksponeringer (netto) er fra de fire danske banker, der var med i testen. Det svarer til under 1.100 mio. Euro.

Figur 2: Bankers eksponering mod PIIGS-landene (klik på figuren for at se den i pdf)

Finansrådet håber, at det positive resultat fra stresstesten kan sætte den danske banksektor i et mere positivt lys ovenpå virakken med Amagerbanken og Fjordbank Mors. 

- I lyset af stresstestens fornuftige resultat for danske banker, er det bemærkelsesværdigt, at de i forhold til udenlandske banker betaler en merpris for finansiering. En af årsagerne er Bankpakke III, som er ude af takt med resten af Europa. Danske banker konkurrerer derfor ikke på lige fod med andre banker, siger cheføkonom i Finansrådet, Niels Storm Stenbæk.

- Situationen i den danske banksektor er derfor alvorlig. Nogle få usunde bankers krak har betydet, at sunde banker har svært ved at skaffe finansiering til fornuftig pris i udlandet, eller finansiering i det hele taget. Det betyder også dårligere vilkår for det øvrige erhvervsliv og husholdningerne, og vil skade væksten, siger Niels Storm Stenbæk.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her