Forside Tal & Fakta Værdipapirmarkedet

Værdipapirmarkedet

Den danske infrastruktur for værdipapirhandel består af NASDAQ OMX Copenhagen, VP SECURITIES, der begge er under tilsyn af det danske finanstilsyn. Herudover cleares handler i de største danske aktier hos NASDAQ OMX Copenhagen i den hollandske centrale modpart EMCF.

I 2005 fusionerede Københavns Fondsbørs med det svenske aktieselskab OMX, hvor OMX var det fortsættende selskab. Amerikanske NASDAQ fusionerede i 2007 med OMX til det nuværende NASDAQ OMX. NASDAQ OMX er det største integrerede værdipapirmarked i Nordeuropa og kan tilbyde adgang til ca. 80 pct. af det nordiske og baltiske værdipapirmarked. NASDAQ OMX Copenhagen (Københavns Fondsbørs' nye navn) er centret for handel med børsnoterede danske værdipapirer, herunder obligationer, aktier, derivater og pengemarkedsinstrumenter. Al handel med og clearing af derivater drives fra Stockholm, og NASDAQ OMX har skabt et fuldt integreret nordisk derivatmarked.

VP SECURITIES (tidligere Værdipapircentralen) er ansvarlig for registrering og afvikling af handler med værdipapirer. Værdipapirerne bliver registreret elektronisk, hvorfor handler kan indgås og afvikles hurtigt og sikkert. Det juridiske ejerskab af værdipapirer overgår ved registrering i VP SECURITIES.

VP SECURITIES er koblet elektronisk op på den internationale værdipapircentral Euroclear. I 2000 blev det daværende "Værdipapircentralen" omdannet fra en selvejende institution til et aktieselskab ejet af markedsdeltagerne.

MTSDk er en del af MTSAM (MTS Associated Markets). MTSAM er hjemmehørende i Belgien og under belgisk tilsyn. MTSAM administrerer tre handelsplatforme for statsobligationer, nemlig den finske MTS-platform, MTS-Finland, den belgiske platform, MTS-Belgium og endelig den danske handelsplatform, MTSDk. MTSAM er ejet af de deltagende markedsdeltagere.

I tilknytning til MTSDk er der ligeledes blevet etableret en dansk primary dealer ordning, som administreres af Danmarks Nationalbank.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her