Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2010 Danmark har brug f...

Danmark har brug for de internationale talenter

30. september 2010

Om få år er der igen mangel på højtuddannet arbejdskraft. Løsningen gemmer sig på de danske universiteter, der optager flere og flere internationale studerende. Udfordringen er at fastholde dem i Danmark.

Når danske virksomheder om få år igen står i en situation, hvor der ikke er højtuddannede nok til at besætte de ledige stillinger, kan de rette blikket mod de danske universiteter.

Stadig flere internationale studerende tager nemlig en hel videregående uddannelse i Danmark. Tal fra Styrelsen for International Uddannelse viser, at der er mere end 8.000 studerende fra udlandet på hele videregående uddannelser i Danmark, heraf mere end 3.000 på universitetsuddannelser. Det er mere end en fordobling siden årtusindskiftet. Samtidig viser prognoser, at Danmark i 2018 mangler hele 65.000 højtuddannede.

Desværre oplever mange af de studerende, at det er svært at få fodfæste på det danske arbejdsmarked bagefter. Udover den sproglige barriere finder de studerende det for eksempel svært at skrive en ansøgning og et CV, så de er tilpasset kulturen på det danske arbejdsmarked. Og det er svært at få det netværk, som kan være afgørende for det første job. En gruppe erhvervsorganisationer, fagforeninger og uddannelsesinstitutioner har sat sig for at nedbryde nogle af disse barrierer igennem projektet "International Students International Career".

- Vi ved, at når væksten kommer op i gear igen, så vil vi komme til at mangle højtuddannet arbejdskraft. Her er det oplagt at se på, hvordan vi kan gøre det mere attraktivt at blive - det er jo ikke fordi, hverken vejret eller skattetrykket er en attraktion i sig selv, siger Christian Michelsen fra Finansrådet, der deltager i projektet.

- Vi vil gerne være med til at hjælpe de studerende ind i det aktive danske foreningsliv, så de får en omgangskreds og et socialt netværk blandt både danskere og internationale. Og vi vil sikre, at danske virksomheder har adgang til den arbejdskraft, de har brug for, hvis de skal blive i Danmark og skabe udvikling og vækst her.

Projektet anbefaler, at internationale studerende i Danmark tilbydes mulighed for sprogundervisning, og at der kommer større fokus på den sociale integration. Samtidig er der brug for flere mødesteder for virksomheder og internationale studerende.

Fakta om Projekt "International Students - International Career"

Deltagere i projektet er Ingeniørforeningen, Finansrådet, Dansk Erhverv, DI, DJØF, KU, ITU, DTU, CBS, Niels Brock, FBE og Styrelsen for International Uddannelse. Projektet løber i perioden 2008-2011 og er støttet af både Region Hovedstaden og EU's Regionalfond. På www.danishcareer.dk/ findes rapporterne om de barrierer, studerende og virksomheder oplever i mødet mellem internationale studerende og danske virksomheder.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her