Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2010 Fortsat kamp for d...

Fortsat kamp for dansk realkredit efter G20

18. november 2010

Sidste uges G20-møde i Seoul gav ingen klare svar på, hvorvidt danske realkreditobligationer får lov at beholde deres værdi i bankernes likviditetsstyring. Så kampen for dansk realkredit vil fortsætte, forventer Finansrådet.

- Der skete ikke revolutionerende nyt i Seoul. Vi har fortsat fokus på de skrappe Basel III-krav til bankerne for at bestå den korte likviditets-stresstest. Der er slet intet afgjort endnu, så alle gode kræfter bør forsat arbejde på at påvirke Basel-Komiteen og Kommissionen i den rigtige retning, siger Morten Frederiksen, kontorchef i Finansrådet.

For den finansielle sektor - og boligejere i Danmark - er det mest problematiske element i Basel-Komiteens udspil, at realkreditobligationer højst må udgøre 40 procent af kravet til en banks likvide aktiver. De resterende 60 procent skal udgøres af statsobligationer.

Hvilke konsekvenser kan det få, hvis forslaget gennemføres?

- Hvis bankerne højst må have 40 procent realkreditobligationer, så må de danske boligejere forvente, at deres obligationer vil blive mindre attraktive for bankerne. Det vil medføre, at renten på realkreditlånet vil stige, siger Morten Frederiksen, der har svært ved at se logikken i det forslag:

- Her i Danmark kan vi jo slet ikke forstå den tankegang, at græske statsobligationer skal tælle mere end danske realkreditobligationer, som har vist sig særdeles solide - ikke mindst under finanskrisen.

G20-mødet i Seoul lavede heller ikke om på den køreplan, som er skitseret. Det endelige udspil om Basel III-reglerne forventes sidst på året 2010, og så følger det europæiske udspil til implementeringen i marts 2011. Derefter følger en indkørsels- og observationsperiode, hvorefter reglerne for den korte likviditetsstyring (LCR, Liquid Coverage Ratio) vil gælde i fuldt omfang fra 2015.

Mange regler på én gang

Den Europæiske Bankforening (EBF) er dog desuden fortsat bekymret for mængden af regler, der skal implementeres på én gang.

- G20-lederne støtter både indførelsen af Basel III-reglerne og forslagene fra Financial Stability Board om restriktioner for de store finanskoncerner (SIFI'er). Men G20-lederne synes ikke at have overvejet de samlede effekter af den meget omfattende regulering, som kan skade den økonomiske vækst, siger EBF-generalsekretær Guido Ravoet.

EBF understreger desuden vigtigheden af G20-ledernes løfte om at sikre ens vilkår for alle (level playing field) på tværs af landegrænser, så der ikke opstår ulige konkurrencevilkår. EBF vil følge implementeringen nøje for at sikre, specielt på tværs af Atlanten.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her