Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2010 Rentebesparelser o...

Rentebesparelser overgår skattelettelserne

4. februar 2010

Den rekordlave rente betyder, at danske husholdninger og erhvervslivet i 2009 til sammen har sparet omkring 17,7 milliarder kroner i renteudgifter på banklån (optaget i alle valutaer). Det er et fald på knap 25 procent fra 2008 til 2009. Det viser de seneste tal offentliggjort af Nationalbanken (se figur 1). Besparelserne på banklån udgør dermed et større beløb end de samlede skattenedsættelser for 2010.
 
Besparelsen skyldes, at bankerne har sænket udlånsrenten til både husholdninger og virksomheder igennem 2009 i takt med bedringen på pengemarkederne. Den gennemsnitlige udlånsrente på udestående lån faldt fra 2008 til 2009 med 1,2 procentpoint for virksomheder og og 1,5 procentpoint for husholdninger. Den gennemsnitlige udlånsrente på lån til virksomheder lå på 5,3 procent i 2009, mens den for husholdninger lå på 6,3 procent.

Faldet i de samlede renteudgifter skyldes til dels også, at virksomhederne i øjeblikket låner færre penge i bankerne. Det giver et samlet lavere udlån.

- Den økonomiske krise har skabt et mindre behov for finansiering af ordrer og nye investeringer i virksomhederne, mens husholdningerne har holdt igen med lån til forbrug, forklarer økonom i Finansrådet, Niels Storm Stenbæk.

aso

Renteudgifter (pdf)

6_Renteudgifter1

Besparelser i renteudgifter (pdf)

6_Besparelseirenteudgifter2 

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her