Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2010 Unge opfindere i f...

Unge opfindere i finaledyst

19. april 2010

Vinderne af iværksætterkonkurrencen European Business Game (EBG) kåres torsdag i Finanssektorens Hus.

AF JOURNALIST HANNE HAUERSLEV

Gymnasieelever over hele Danmark har i løbet af skoleåret udtænkt nye opfindelser, der kan blive gavnlige for Danmark i fremtiden. På torsdag mødes de 12 finalehold i Finanssektorens Hus for at afgøre kampen om en check på 25.000 kroner og en plads i den internationale finale i Frankrig.

Opfindsomheden har været stor blandt de mere end 600 gymnasieelever fra hele landet, der siden september sidste år har arbejdet hårdt på iværksætterprojekter som en del af undervisningen. De har udviklet deres ideer helt fra grunden, udarbejdet forretningsplaner og analyseret markedet.

Blandt de 12 finalehold er elever fra Rosborg Gymnasium i Vejle, der har udviklet en universal adapter til computere, der skal kunne bruges til alle computere uanset mærke. Et andet finalehold fra Handelsgymnasiet Ballerup har udviklet en lille lås på cyklen til brug for cykelhjelmen, i håb om at flere vil bruge cykelhjelm, når den kan efterlades sikkert på cyklen.

På Bornholm har tre gymnasiedrenge udviklet et projekt til gavn for miljøet. Det er en vindturbine, som er et alternativ til store vindmøller. Vindturbinen er lille og kræver ikke byggetilladelse. Eksempelvis kan vindturbinen monteres på tagryggen af huset, så den vind, der rammer taget og kastes opad, bliver udnyttet.

Eleverne har i processen haft kontakt med energiselskaber og regner på sigt med, at projektet kan blive en realitet - ikke bare ved eksamensbordet. De har som en del af konkurrencen fået vurderet deres projekt hos blandt andre Danske Bank i Rønne og Væksthus København.

Elevernes lærer i erhvervsøkonomi, Thor Kure fra Bornholms Gymnasium, er overrasket over, hvor godt det har fungeret at have et praktisk projekt at bygge undervisningen op omkring.

- Det er første år, jeg arbejder med EBG som en del af undervisningen, og jeg er overrasket over, hvor motiverede eleverne har været. Det har været en læreproces, hvor undervisning i teorier om budget og virksomhedsstrategi bliver helt naturlig, siger Thor Kure og fortsætter:

- Det er imponerende, hvor hurtigt de er i stand til at udvikle nye og bærende produkter, der ikke allerede findes på markedet. Samtidig skaber det en høj grad af ejerskab til deres små virksomheder, siger han.

Finansrådet er hovedsponsor for EBG i tæt samarbejde med Foreningen af Lærere i Erhvervsøkonomi og Driftsøkonomisk Forening. Finansrådets direktør Jørgen A. Horwitz forklarer, hvorfor det er vigtigt med en konkurrence som EBG:

- Uddannelsessystemet spiller en vigtig rolle, når det kommer til at styrke iværksætterkulturen, og iværksætteri bør være en del af alle niveauer i uddannelsessystemet. Med EBG er vi både med til at skabe en finansiel forståelse og en iværksætterlyst blandt de unge på gymnasieniveau. Men målsætningen skal også være en styrket indsats på de videregående uddannelser, hvor vi i dag kan blive meget bedre til at sætte fokus på iværksætteri. Det vil på sigt give os flere iværksættere, som formår at komme ind i stabile vækstforløb, fordi de er bedre funderede, siger Jørgen A. Horwitz, direktør i Finansrådet.

EBG Vinderhold Bornholm 432 190410

Eleverne fra Bornholms Gymnasium har opfundet en vindturbine til parcelhuse. Den kræver ikke byggetilladelse, men kan monteres på tagryggen af huset og udnytte den vind, der rammer taget. Den 22. april skal de kæmpe med 11 andre vinderhold i den danske EBG-finale i Finanssektorens Hus i København.

 

Fakta om European Business Game

European Business Game (EBG) er en international konkurrence for unge på gymnasieniveau. I Danmark deltager godt 600 elever fra landets gymnasier. EBG blev startet i Italien og har nu eksisteret i Danmark i 19 år.

Finansrådet er hovedsponsor i Danmark, og konkurrencen afholdes i tæt samarbejde med Foreningen af Lærere i Erhvervsøkonomi og Driftsøkonomisk Forening.

Formålet med EBG er, at eleverne gennem en kombination af en konkret forretningsplanlægning, et internationalt krav og konkurrencemomentet får mulighed for både holdningsmæssigt og praktisk at opleve de udfordringer, der findes i erhvervslivet, og de lærer, at livet i en virksomhed er præget af konstante forandringer.

Formålet er også at stimulere samarbejdet og dialogen i erhvervslivet - herunder både virksomheder og landets banker. 

Læs mere på http://www.business-games.dk/

Fakta om iværksætteri

I gennemsnit etableres mere end 18.000 nye danske virksomheder årligt. De nye virksomheder bidrager blandt andet til Danmarks vækst og konkurrenceevne. Iværksætterne skaber knap en tredjedel af alle nye job i Danmark. Det svarede gennemsnitligt til 86.000 nye job om året i perioden 2003 til 2006.

Regeringen har sat to ambitiøse mål for dansk iværksætteri. For det første skal Danmark fortsat være blandt de europæiske lande, hvor der hvert år startes flest nye virksomheder. For det andet skal Danmark i 2015 være blandt de lande i verden, hvor der er flest vækst-iværksættere. 

Det nuværende niveau for start af ny virksomhed er det laveste i 10 år. Foreløbige tal fra andre lande viser samme tendens. De foreløbige tal indikerer dog, at faldet i opstart i Danmark og USA er større end i andre lande.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her