Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2010 Vækstkaution: Kred...

Vækstkaution: Kreditvurdering er stadig vigtigst

31. maj 2010

Når en bank skal tage stilling til, om den vil tilbyde et lån, så er kreditvurdering et meget vigtigt parameter - måske det vigtigste af alle. Dette princip smider bankerne ikke overbord, fordi de kan opnå Vækstkaution.

Bankerne kritiseres for manglende lyst til at benytte ordningen med Vækstkaution, hvor Vækstfonden kan kautionere for 75 procent af lånet. Ifølge kritikerne bliver det vanskeligt at få brugt rammen for Vækstkaution på 1, 5 mia. kroner, som er en del af regeringens erhvervspakke.

- De danske banker kender Vækstkaution, og størstedelen af dem bruger produktet og er tilfredse med ordningen. Brugen af Vækstkaution er en forretningsbeslutning hos den enkelte bank, der hænger nøje sammen med bankens kundeportefølje, efterspørgslen efter produktet samt den enkelte kundes risikoprofil, siger Lisbeth Grænge Hansen, politisk-økonomisk chef i Finansrådet.

Vækstkaution sigter mod kunder med en risikoprofil, der ligger i overkanten af risikoprofilen for de projekter, der kan få almindelig bankfinansiering. Her kan Vækstkaution være et supplement til bankens sikkerheder.

- Men det gælder stadig, at de projekter, der søger om Vækstkaution, skal være kreditværdige. Ingen - hverken stat, skatteydere eller banker - kan være interesserede i, at der ydes lån til virksomheder, der har stor sandsynlighed for at gå konkurs. Tværtimod er det ordningens formål at bidrage til at skabe flere levedygtige virksomheder og hermed bidrage til øget vækst i det danske samfund. Derfor er der behov for, at bankerne foretager en ansvarlig og objektiv kreditvurdering, så det er de bedste projekter i målgruppen, der får Vækstkaution. Man bør ikke ukritisk bruge løs af pengene, bare fordi der er afsat en ramme, siger Lisbeth Grænge Hansen, politisk-økonomisk chef i Finansrådet.

Finansrådet har sammen med DI og Dansk Erhverv lavet nogle pjecer, der kan vejlede virksomhederne om, hvilke kriterier bankerne lægger vægt på i kreditvurderingen og dermed øge virksomhedernes muligheder for en bedre kreditvurdering.

Vækstfonden har i øvrigt planer om at opgradere markedsføringen af Vækstkaution for yderligere at udbrede kendskabet. Finansrådet bakker op om dette initiativ.

Virksomhedsguide - Bankrelationer og finansiel styring i krisetider (pdf)

Få en bedre kreditvurdering

 

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her