Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2011 Banker følger rent...

Banker følger renteændringer

4. maj 2011

Bankerne følger Nationalbankens renteændringer både hurtigt, i samme retning og i samme størrelsesorden, viser undersøgelse. Det er tegn på et dynamisk bankmarked, påpeger Finansrådet.

Bankerne reagerer hurtigt og justerer deres renter til erhvervsvirksomheder, når Nationalbanken ændrer styringsrenten. Og bankernes renter bliver justeret i samme retning og i samme størrelsesorden, som Nationalbankens rente. Det viser en analyse, Finansrådet har foretaget. Her har man undersøgt, hvor kraftigt rentegennemslaget er, men også hvor mange måneder gennemslaget tager.

- Den hurtige og høje gennemslagskraft er et tegn på et dynamisk bankmarked, hvor de pengepolitiske instrumenter effektivt slår igennem, siger Niels Storm Stenbæk, der er cheføkonom i Finansrådet. 

Bankernes ind- og udlånsrenter ved nye forretninger til erhvervsvirksomheder reagerer hurtigt på ændringer i Nationalbankens styringsrente, diskontoen, idet ændringerne slår igennem én til én inden for samme og efterfølgende måned, jf. tabel 1. Kun for indlånsrenter er der en mindre effekt to måneder efter ændringen i diskontoen.

- Når gennemslaget også er betydeligt i den efterfølgende måned, hænger det sammen med, at nogle banker af administrative årsager først justerer deres renter hver anden måned eller hver anden gang, Nationalbanken ændrer sine renter, men så med en højere ændring, forklarer Niels Storm Stenbæk.

Tabel 1_banker_foelger_renteaendringer_432_040511
   

I tabellen kan man se de gennemsnitlige rentegennemslag over perioden, mens graferne illustrerer, at ændringer i diskontoen har slået kraftigt igennem på bankernes renter under krisen fra medio 2008. Diskontoen er en signalrente, og når den hæves, reagerer markederne ved at hæve renterne. Hvis markedet forventer større usikkerhed og fortsat stigende renter i fremtiden, så kan rentegennemslaget blive højere end under mere normale økonomiske konjunkturer.

Desuden viser graferne, at bankernes renter til nye forretninger reagerer kraftigt i både op- og nedadgående retning overfor ændringer i Nationalbankens signalrente, samt at bankernes renter efter krisen har stabiliseret sig på et niveau, hvor gennemslag sker fuldt ud.

Figur 1: Udviklingen over tid i rentegennemslaget til nye forretninger i erhvervsvirksomheder (klik på graf for at se den i pdf)

Udviklingen_over_tid_432_040511
 
Analyse: Banker følger renteændringer

Desuden har Finansrådet igangsat en anden analyse, som skal undersøge hvilke faktorer, der driver danske bankers udlånsrenter til erhvervsvirksomheder. Hvad er fx styringsrentens rolle relativt til prisen på fx kort og lang funding.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her