Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2011 Banker tvunget til...

Banker tvunget til at binde kapitalen

19. maj 2011

De overskud, bankerne eventuelt må præstere, skal bruges til at honorere nye krav om øget polstring. Oppositionens vækstudspil, baseret på øget bankbeskatning, vil virke stik imod hensigten.

På tværs af politiske partier er der bred enighed om, at der er et behov for øget økonomisk vækst for at sikre den fremtidige velfærd. Der er også bred enighed om, at det er dansk erhvervsliv, der skal skabe den vækst, der skal finansiere velfærden.

- Derfor er det et rent selvmål, når oppositionen ønsker at forringe rammevilkårene for erhvervslivet, siger kontorchef i Finansrådet, Morten Frederiksen, om S og SF's 2020-plan, der foreslår en øget beskatning af den finansielle sektor.

Finansrådet konstaterer, at dette vil øge omkostningerne for bankerne, som er et af dansk erhvervslivs vigtigste rammevilkår, og det hænger på ingen måde sammen med målet om økonomisk vækst.

- Det er vigtigt at huske på, at de såkaldte Basel III regler er på vej for de danske banker, siger Morten Frederiksen, der peger på, at denne nye regulering medfører, at bankerne skal øge deres kapital for at være bedre polstret mod fremtidige nedgange i konjunkturerne.

- Dette er fornuftigt, men det øger samtidigt bankernes omkostninger i en tid med dårlige økonomiske konjunkturer, som øger bankernes tab og hensættelser, siger Morten Frederiksen.

Fortsat usikker økonomi

Han peger desuden på, at der stadig er stor usikkerhed i økonomien, selv om de værste dønninger af den finansielle krise må forventes at være aftaget.

- Vi er stadig langt fra den optimisme, økonomien var præget af i tiden op til krisen.

De danske banker havde således samlet set nedskrivninger på 36 mia. kr. i 2010 og 58 mia. kr. i 2009. Samfundsøkonomisk går det fremad, men der kan stadigvæk være betydelige nedskrivninger for de danske banker i årene som kommer.

Selvmodsigende

- Det er på den baggrund dybt bemærkelsesværdigt, at S og SF vælger at beskatte bankerne så hårdt, når de selv siger, at det kræver en stærk finansiel sektor præget af hård konkurrence, hvis danske virksomheder skal kunne skaffe sig finansiering på attraktive vilkår for igen at skabe øget økonomisk vækst. Det er en ligning, der ikke går op, siger Morten Frederiksen.

Ved at pålægge bankerne flere store omkostninger, kan det ikke undgås, at bankernes kunder rammes i form af højere priser og lavere udlån. Det vil mindske den økonomiske vækst og føre til tab af arbejdspladser - stik imod ønsket.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her