Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2011 Boligmarkedet stab...

Boligmarkedet stabiliserer sig

21. marts 2011

Der er tegn på stabilisering på boligmarkedet. Det fremgår, når man ser på prisudviklingen siden sommeren 2010. For ejerlejligheder er udviklingen gået hurtigst i København by. Boligsælgerne og boligkøberne er blevet mere enige om boligens værdi.

Selv om der fortsat er forskel på boligmarkedets udvikling på tværs af landet, er ejendomspriserne ved at stabilisere sig. Det fremgår af den seneste boligmarkedsstatistik.

For ejerlejligheder har udviklingen været mest stabil i København by. Det hænger i høj grad sammen med, at det københavnske marked er større, og at der igen er kommet bevægelse på markedet. Udbuddet af københavnske ejerlejligheder er i 4. kvartal 2010 steget med 27 pct. i forhold til samme kvartal i 2009. På landsplan er stigningen lavere, nemlig på 13 pct.

- Det større og mere dynamiske marked i København er én af årsagerne til, at udbuds- og handelspriserne hurtigere er kommet tættere på hinanden end i resten af landet. Vi tror også, at markedet for ejerlejligheder i resten af landet alt andet lige vil følge efter udviklingen i København, siger cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

Figur 1 (klik på figuren for at se den i pdf)

Afvigelse_melle_udbudspris_og_handelspris_432_180311

Det fremgår også af boligmarkedsstatistikken, at forskellen mellem den pris, som sælger og køber vurderer, fortsat er højere, end før krisen begyndte på boligmarkedet. Men det er ikke nødvendigvis hensigtsmæssigt, at udbudsprisen og handelsprisen er sammenfaldende, som under højkonjunkturen. Det vil alt andet lige skabe et sælgers marked, hvor sælgerne kan presse priserne langt opad. Det vigtige i denne sammenhæng er, at forskellen mellem udbudsprisen og handelsprisen nu er begyndt at indfinde sig på et lavere og mere stabilt niveau end i kriseårene.

Fortsat skrøbeligt marked

Boligmarkedet er dog forsat meget skrøbeligt. Den opadgående udvikling, vi har set på landsplan i priser på ejerlejligheder og parcel- og rækkehuse i 2. og 3. kvartal 2010, er vendt til en svag nedadgående udvikling i 4. kvartal 2010.

- Det er derfor vigtigt, at den spæde stabilisering på boligmarkedet får tid til og mulighed for at bide sig fast. Fremtidige politiske tiltag på boligområdet samt den kommende finansielle regulering bør indfases med en tilstrækkelig overgangsperiode. Det vil minimere de forværrende effekter så meget som muligt, siger Niels Storm Stenbæk.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her