Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2011 Danskerne fravælge...

Danskerne fravælger pension

17. november 2011

Regeringens fradragsloft på 55.000 kr. på ratepensionen kan skræmme danskerne væk fra at spare op til pension, mener Finansrådet. Seneste sænkelse af fradragsloftet på ratepension falder sammen med et drastisk fald i de samlede pensionsindbetalinger.

Regeringens forslag om at sænke fradragsloftet på indbetalinger på ratepension, risikerer at skræmme danskerne væk fra pensionsindbetalinger.

Finansrådet har set på effekten af de samlede indbetalinger på pension, sidst der blev indført et fradragsloft. Det var i 2009, hvor der fra og med 2010 blev indført et loft på 100.000 kr. på indbetalinger til ratepension i forbindelse med Forårspakken 2.0.

- Vi ser, at indbetalingerne har været støt stigende fra 1998 og frem til og med 2009. Men i 2010 falder indbetalingerne drastisk, nemlig med 13 mia. kr., eller 10,4 procent, siger cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

Figur 1 viser stigningen fra 1998 til 2009 og dykket i 2010. Samtidig fremgår det, at faldet i høj grad skyldes, at danskerne valgte ratepension fra eller indbetaler mindre på ordningen.

Figur 1: Indbetalinger til pension, fordelt på type (klik på figuren for at se den i pdf)

Indbetalinger_til_pension_type_432_171111 

 

Aftalen om Forårspakken 2.0 blev vedtaget i maj måned 2009, hvorefter pensions- og skatterådgivere opfordrede danskere til at udnytte den skattefordel, der var i at fremrykke indbetalinger til ratepension. Derfor kan indbetalingerne i 2009 til en vis grad være overvurderede.

Flyttede ikke til livrente

Et argument for at reducere loftet på indbetalinger på ratepension er, at det er i samfundets interesse, hvis lønmodtagere forsikres mod at leve længere end perioden, hvor ratepension udbetales. Derfor kan det være fordelagtigt at gøre det økonomisk attraktivt at øge indbetalinger på livrenter.

- Men tallene viser, at faldet i indbetalinger på ratepension i 2010 på ingen måde resulterede i tilsvarende stigning i indbetalinger på livrenter. Faktisk faldt indbetalingerne til ratepension med 12,1 mia. kr. i 2010 i forhold til år 2008, mens indbetalinger til livrenter blot steg 1,3 mia. kr., fastslår Niels Storm Stenbæk.

Det betyder, at blot 11 procent af indbetalingerne på ratepension synes at finde vej over i livrenter.

Krisen kan også spille ind

Niels Storm Stenbæk påpeger dog, at man kan argumentere for, at en årsag til den lavere indbetaling har været dårligere konjunkturer. Krisen kan desuden fraholde nogle fra at sætte penge ind til pension, fordi det er rart at have pengene selv, hvis noget skulle gå galt. Men ser man på pensionsindbetalingerne i procent af BNP, fremgår det, at andelen af indbetalinger faldt for første gang i den opgjorte periode i 2010. Se Figur 2.

Figur 2: Indbetalinger i pct. af BNP (Klik på figuren for at se den i pdf)

Indbetalinger_BNP_432_171111

 

- Hvis man renser for konjunkturer tyder det således på, at en reduktion af fradragsloftet på ratepensionsindbetalinger har været med til at forringe befolkningens lyst til at spare op, siger Niels Storm Stenbæk.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her