Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2011 Forsigtighed press...

Forsigtighed presser boligmarked

23. august 2011

Antallet af boliger til salg er fortsat meget højt og vidner om et boligmarked præget af stor usikkerhed. Samtidig afspejler prisudviklingen et boligmarked i hovedstaden, der løber fra det øvrige Danmark.

Antallet af parcel- og rækkehuse samt ejerlejligheder til salg steg i første kvartal 2011 med 9 pct. i forhold til året før. Antallet af ejerlejligheder til salg steg med knap 12 pct., mens antallet af parcel- og rækkehuse til salg steg med 8,3 pct.

- Den forholdsvis store stigning afspejler i høj grad, at befolkningen er forsigtig, så længe der ikke er afklaring om den økonomiske fremtid. Få ønsker at købe bolig som følge af den økonomiske situation og forventninger om lave prisstigninger de kommende år, siger cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

- Statistikkerne for de efterfølgende kvartaler vil dog vise, i hvilket omfang forventningerne om en meget lav fremtidig rente og en eventuel boligpakke får af positive effekter på boligmarkedet, siger Niels Storm Stenbæk.

 

Figur 1: Boliger til salg, 1. kvartal 2011 (klik på figuren for at se den i pdf)

Boliger_til_salg_468_230811

 

Figur 1 viser, at der var flere boliger til salg i første kvartal 2011 end der var under kriseårene 2008-2009. Samtidig ses en svagt positiv tendens.

- Selvom den positive tendens er svag, er den alligevel alarmerende. Det store udbud af boliger reducerer priserne, hvilket forringer husholdningernes formuer. Har husholdningerne en mindre formue, forbruger de ganske enkelt mindre, hvilket igen forværrer samfundsøkonomien, siger Niels Storm Stenbæk.

Samtidig viser boligmarkedsstatistikken for 1. kvartal 2011, at prisudviklingen udviser store geografiske forskelle. I forhold til priserne 1. kvartal 2009 er priserne på både parcel- og rækkehuse samt ejerlejligheder steget med over 18 pct. i København. Derimod er priserne på parcel- og rækkehuse faldet med godt 14 pct. i Vest- og Sydsjælland. Figur 2 viser udviklingen.

Udviklingen vidner om et mere polariseret boligmarked, hvor især området omkring hovedstaden udviser en stabil positiv prisudvikling mens områderne i fx Vest- og Syddanmark oplever det modsatte.

 

Figur 2: Kvadratmeterpris parcel- og rækkehuse (2009=100), udvalgte landsdele (klik på figuren for at se den i pdf)

Kvadratm_pris_468_230811

 

Boligmarkedsstatistikken for 2. kvartal 2011 offentliggøres d. 15. september.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her