Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2011 Gode vilkår for kr...

Gode vilkår for kreditværdige

13. april 2011

Kreditpolitikken er hverken strammet over for virksomheder eller private, viser den seneste udlånsundersøgelse.

Banker og realkreditinstitutter har ikke strammet kreditpolitikken over for danske virksomheder. Også over for husholdninger er kreditpolitikken uændret i første kvartal 2011. Det viser Nationalbankens seneste udlånsundersøgelse.

Øget konkurrence blandt de finansielle virksomheder har trukket i den rigtige retning, mens finansieringsomkostningerne og risiko har påvirket kreditpolitikken negativt. Den samlede effekt har således været, at den overordnede kreditpolitik over for virksomheder er uændret.

Kreditværdige får kredit

Krisen har dog ikke ændret på, at kreditværdige får kredit. En undersøgelse fra Økonomi- og Erhvervsministeriet konkluderer, at virksomheders økonomiske resultater hænger sammen med mulighederne for at opnå finansiering. Med andre ord: De kreditværdige virksomheder opnår finansiering.

- Det underbygger, hvad bankerne længe har sagt. Bankerne har stadigvæk penge at låne ud til fornuftige projekter - og gør det gerne. Jo mere levedygtig forretningen historisk har vist sig at være, og jo bedre udsigterne i markedet er, jo højere er sandsynligheden for at få tildelt et lån i banken, siger cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

I årets første tre måneder oplevede bankerne, at efterspørgslen fra eksisterende virksomhedskunder faldt. Det opvejes dog en smule af efterspørgselsfremgang fra nye virksomhedskunder. Selvom efterspørgslen fra nye kunder er stigende, er stigningen dog ikke så stor som tidligere.

- Den dårligere efterspørgsel tyder på, at danske virksomheder oplever samfundsøkonomien som usikker, således at investeringer måske udskydes til kommende kvartaler, siger Niels Storm Stenbæk.

Stigende efterspørgsel

I årets kommende tre måneder forventer både banker og realkreditinstitutter en stigende efterspørgsel fra både nye og eksisterende kunder.

Der er ligeledes begyndende tegn på, at nedskrivninger på udlån i banker er vendt til det positive. Således faldt andelen af nedskrivninger over for hele gruppen af virksomheder. Andelen faldt også over for små og mellemstore virksomheder. Denne udvikling kan tyde på, at det kraftige stød, som den internationale krise påførte virksomheder i Danmark, er ved at aftage.

Klik på figuren for at se den i pdf

Aendring_i_andel_af_nedskrivninger_432_110411

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her