Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2011 Stabile prisnedsla...

Stabile prisnedslag på boligmarkedet

15. september 2011

Boligmarkedet er ved at nærme sig et mere stabilt prisniveau, men udbudspriserne er fortsat for høje. Nedslaget i priserne har rettet sig i forhold til de første år under finanskrisen, men der er stadig store nedslag i de faktiske salgspriser i forhold til udbudspriserne.

- Boligejerne bør være mere realistiske i deres forventning til, hvad de kan få for deres bolig. Nok er nedslaget i priserne ikke så stort i dag, som det var for et par år siden, men hvis vi for alvor skal have gang i boligmarkedet igen, skal der ske en ændring i udbudspriserne, vurderer cheføkonom i
Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

I løbet af det seneste år har prisnedslaget på huse været stabilt omkring 1.400 kr. pr. kvadratmeter på landsplan. For lidt over to år siden var nedslaget 70 pct. større. For ejerlejligheder har nedslaget det sidste år været omkring 1.700 kr. mens nedslaget for to år siden var hele 135 pct. højere.

Boligmarkedsstatistikken for 2. kvartal 2011 viser derudover at antallet af boliger til salg er steget. Antallet af huse til salg har, på landsplan, ikke været højere i statistikkens historie, og steg fra 1. til 2. kvartal 2011 med 13 pct. Det er samtidig tredje kvartal i træk, hvor antallet af huse til salg er steget.

Også antallet af ejerlejligheder steg kraftigt i 2. kvartal 2011. I forhold til 1. kvartal 2011 steg antallet med 12,5 pct. Dog var niveauet højere i perioden 2007-2008.

- Den store stigning i antallet af boliger til salg påvirker både købernes og sælgernes forventninger til prisen. I løbet af de seneste tre år er både den første udbudspris og den realiserede handelspris for huse faldet, konstaterer Niels Storm Stenbæk. Derimod faldt den første udbudspris samt handelsprisen kraftigt for ejerlejligheder fra 2006 til 2009, men har senest udvist en højere grad af stabilitet, påpeger Finansrådets cheføkonom.

Da både den første udbudspris og handelsprisen er faldet nogenlunde tilsvarende på det seneste, er det gennemsnitlige nedslag i prisen relativt konstant. Det store udbud af boliger ser således ikke ud til at have en effekt på nedslaget i prisen.

Skal omsætningen af boliger øges, kan det derfor være nødvendigt for boligsælgerne at reducere udbudspriserne.

Figur 1: Nedslag ift. første udbudspris, kr.

Nedslag_432_150911

 

Figur 1 viser, at nedslaget har været relativt stabilt det seneste år, efter at have taget et markant dyk fra 1. kvartal 2009. Inden da var nedslaget i høj grad drevet af meget store stigninger i antallet af boliger til salg. Her var det ikke unormalt, at antallet af fx huse til salg steg med 30 pct. eller mere på årsbasis.

Fælles pressemeddelelse

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her