Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2011 Større pres på ban...

Større pres på bankernes indtjening

4. maj 2011

Større konkurrence om kundernes indlån og udlån giver pres på bankernes marginaler.

Indlånsmarginalen (forskellen mellem styringsrenten og indlånsrenten i bankerne) er faldet svagt over det seneste halve år. Over for virksomhederne kommer det efter en stigning over de to år, der går forud. For virksomheder er indlånsmarginalen 0,15 procentpoint lavere end i oktober sidste år.

- Den faldende indlånsmarginal kan skyldes intensiveret konkurrence om kundernes indlån. Vi ser samtidigt, at bankernes indlånsunderskud fortsætter med at falde og er stort set halveret i forhold til før den internationale finanskrise. Der er uden tvivl høj fokus på finansieringssituationen i bankerne, siger Finansrådets cheføkonom, Niels Storm Stenbæk.

Samtidigt har udlånsmarginalen (udlånsrenten fratrukket styringsrenten) været på vej ned siden sidste halvdel af 2009. Marginalen over for virksomheder er 0,6 procentpoint lavere end i august 2009.

- Faldet i udlånsmarginalen er til gengæld sket over en længere periode. En forklaring er skarp konkurrence om de bedste erhvervskunder. Men formentligt også en tiltagende lavere risiko for tab i takt med at opsvinget bider sig fast, ligesom folk holder igen med at låne penge. Vi må dog nok forvente, at udlånsmarginalen kan stige igen, da blandt andet øgede omkostninger til finansiering som følge af den nye regulering vil presse bankerne til at øge deres renter. Eller at de bliver nødt til at begrænse udlånet, siger Niels Storm Stenbæk.

Figur 1: Udlån- og indlånsmarginal erhvervsvirksomheder (klik på figuren for at se den i pdf)

Udlaan_og_indlaansmaginal_erhv_432_040511 

Figur 2: Udlån- og indlånsmarginal husholdninger (klik på figuren for at se den i pdf)

Udlaan_og_indlaansmaginal_hush_432_040511 

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her