Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2011 Tør du sætte hånde...

Tør du sætte hånden på kogepladen?

17. november 2011

Iværksætteren skal turde risikere noget, hvis chancen for at skaffe finansiering i banken skal øges, mener banken. Iværksætteren mener, risikoen skal spredes. Som optakt til Uge 46, mødte direktøren iværksætteren for at diskutere, hvad der skal til, for at den gode idé kan få vinger i banken.

Hvad skal der til, for at iværksætteren kan få et lån i banken? For at gøre sin idé til en realitet? Det diskuterede banken og iværksætteren over en brunch i Finansrådet som optakt til Iværksætterugen, Uge 46. Og de var i alt fald enige om en ting: For at få banken til at sige ja, skal der ligge gennemarbejdede planer for både forretning og finanser.

- Mange iværksættere tror, at det alene handler om at have fuldstændig styr på tal og budgetter. Men som rådgiver vil jeg også gerne selv forstå ideen, få en fornemmelse af, at iværksætteren både brænder for sit projekt og samtidig kan få den til at fungere som virksomhed. Derfor er personen bag meget vigtig, siger Grethe Harmuth, der er regionsdirektør i Sydbank.

Hun har igennem mange år været rådgiver for erhvervsvirksomheder, og oplever, at der mere end nogensinde kræves grundighed fra iværksætterens side, hvis banken skal finansiere projektet.

- Vi vil gerne se et gennembearbejdet projekt, for når vi låner penge ud, vil vi rigtig gerne have dem igen på et tidspunkt. Men de ti sider med iværksætterens forretningsplan er ikke alene for bankens skyld. Det er også til gavn for iværksætteren, der får gennemtænkt alle vinkler på sit projekt, siger Grethe Harmuth, og tilføjer, at hun generelt oplever, at der er flere og flere velforberedte iværksættere.

Skal turde løbe en risiko

Risikovillighed er også et af kodeordene, hvis hun skal give sit ja til et projekt.

- Hvis du vil være iværksætter, er du nødt til at tage stilling til, om du vil være selvstændig med den risiko, det indebærer, eller om du vil forblive den trygge lønmodtager. For hvis du ikke selv tør sætte hånden på kogepladen, tør banken så? Hvis iværksætteren gerne vil i gang med sin forretning, men ikke tør at sætte huset, carporten og bilen på spil, hvorfor skal vi så være risikovillige? Du kan vende den om og sige: Hvis det går godt, tjener iværksætteren en formue på sin idé - men banken tjener ikke mere end sit udlån, siger hun.

Skal det gøre så ondt?

Gitte Haaning Høj er iværksætter igennem mange år, partner i familievirksomheden Cartime Technologies og rådgivningsvirksomheden Ready-Set-Grow. Hun efterlyser mere risikovillighed hos bankerne og hjælp til at se nye muligheder for finansiering.

- Hvorfor skal det gøre så ondt på en enkelt person, hvis det ikke lykkes? Iværksætterens ideer er jo til glæde for hele samfundet. Derfor mener jeg, at det er rimeligt, at vi spreder risikoen. Der skal findes løsninger, sådan at flere hæfter for mindre, og det ville være fantastisk, hvis banken kunne hjælpe med at se muligheder eksempelvis for business angels, siger Gitte Haaning Høj.

Tillid er afgørende

I Finansrådet peger erhvervspolitisk konsulent Sine Worm Jensen på, at banker ikke er sat i verden for at formidle risikovillig kapital.

- Tillid er alfa og omega for banker. Indskydere skal have tillid til, at banken ikke gambler bankens penge væk. Det, som en bank kan hjælpe iværksættere med, er for eksempel finansiering af drift, kassekreditter etc., men egentlig risikovillig kapital må iværksætteren skaffe andre steder. Banken kan så til gengæld rådgive om, hvilke muligheder der er for den pågældende iværksætter, og hjælpe vedkommende videre til relevante finansieringskilder, siger Sine Worm Jensen.

Banken skal være medspiller

Gitte Haaning Høj ser gerne, at rådgiveren gør en dyd ud af at fokusere mere på mennesket iværksætteren.
Det ønske er hun ikke alene om. Hun har netop gennemført en undersøgelse på LinkedIn blandt 100 vidt forskellige iværksættere, som blev bedt om at give deres bud på en god rådgiver i banken.

- Svaret er klart. Vi iværksættere ønsker os en rådgiver, der viser, at hun kan lide at arbejde med iværksættere, og som forstår, at iværksætterprofilen kan se helt anderledes ud end rådgiverens egen profil. Det skal være en medspiller, der rådgiver hele vejen rundt om projektet. En, der forstår, at viden-iværksætteri er i kraftig vækst og i højere og højere grad erstatter de mere traditionelle industrielle projekter. Den gode idé kan nemlig ved første øjekast både synes abstrakt og svær at omsætte i praksis, siger hun.

Klædt på til iværksætteri

Finansrådet har netop lanceret iværksætterguiden, "Dressed for business", som er et værktøj til innovative danskere, der både har ideen og lysten til at blive selvstændig, men som har brug for vejledning til, hvordan man som iværksætter forbereder sig til mødet med banken.

Guiden klæder iværksætteren på i forhold til at beskrive markedet, analysere virksomhedens stærke og svage sider samt de overvejelser, iværksætterend skal gøre sig om finansiering.

Guiden "Dressed for business"

ready-set-grow.biz

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her