Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2012 Året der gik: Rent...

Året der gik: Rentens himmelflugt aflyst

7. december 2012

De danske bankrenter har stik imod den "offentlige sandhed" ikke været på lodret himmelflugt i 2012. 

En gennemgang af det seneste års rentesatser viser, at det ikke er blevet dyrere for hverken de danske virksomheder eller for de danske husholdninger at låne penge i banken. For de danske virksomheder er det endda blevet væsentligt billigere at låne penge i 2012.

"Hvis vi tager udgangspunkt i renten for nye forretninger, altså nye låneaftaler, ville det i 3. kvartal i år koste en gennemsnitlig virksomhed ca. 202.000 kr. at låne penge til en maskine med en pris på ti millioner kroner ved et lån med en løbetid på et år. I den tilsvarende periode sidste år ville det have kostet ca. 259.000 kr. Det svarer altså til besparelse i låneomkostningerne i omegnen af 20 pct.," forklarer cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

Regneeksemplet er baseret på gennemsnitlige tal, da låneomkostningerne for den enkelte virksomhed varierer ud fra en lang række parametre i kreditvurderingen, herunder virksomhedens soliditet, afsætningsmuligheder og lånets størrelse.

Figur 1. Renteudviklingen for ikke-finansielle virksomheder 

Rente_1_432_071212

Såvel udlånsrenten til virksomhedernes allerede eksisterende lån (udestående forretninger) som rentemarginalen (forskellen mellem ind- og udlåns-renten) steg i årets fire første måneder. Lige siden har der dog været et konstant fald i begge. De nyeste tal viser, at udlånsrenten er nede på 4,1 pct. mod 4,7 pct. på samme tid sidste år.

"Det er godt nyt for de mange danske virksomheder, der i øjeblikket er presset på indtjeningen på grund af tilbageholdenhed hos forbrugerne."

Renten på nye forretninger har i perioden været mere svingende, men dog med en nedadgående tendens. I oktober sidste år lå renten på 2,7 pct., mens den i oktober i år var nede på 1,7 pct.

"En udlånsrente på 1,7 pct. er historisk set meget lav, og det er med til at skabe gode rammer for virksomhedernes investeringer," forklarer Niels Storm Stenbæk.

Stabil rente for husholdningerne

Renten for lån til de danske husholdninger såsom billån, forbrugslån og boliglån (realkredit undtaget) steg i perioden frem til april 2012 til et niveau på 6,3 pct. Siden er renten faldet jævnt til 5,7 pct. 

"I den ophedede debat om bankernes høje renter, glemmer mange, at husholdningernes rente lå på 8,7 pct. i efteråret 2008, lige efter finanskrisens udbrud. Det viser, at centralbankernes pengepolitik i høj grad har slået igennem på bankernes udlånsrenter," siger Niels Storm Stenbæk og tilføjer: "Mange tror fejlagtigt, at det er blevet meget dyrere at låne penge i 2012, men det er faktisk ikke tilfældet."

Figur 2. Renteudviklingen for husholdninger

Rente_2_432_071212

 

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her