Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2012 Bankerne: Uden kap...

Bankerne: Uden kapital intet udlån

11. oktober 2012

Der er en direkte sammenhæng mellem bankernes lave indtjening og evnen til at låne penge ud.  

Højere kapitalkrav til bankerne gør det dyrere at låne penge i banken. For uden en højere indtjening kan de danske banker ikke opretholde eller øge udlånet og være med til at sikre vækst i Danmark. Det forudsiger en ny analyse fra Finansrådet.

Bankernes brancheorganisation har undersøgt egenkapitalforrentningen i landets største virksomheder på tværs af sektorer, og konklusionen er klar:
"Bankerne tjener for få penge, og det vil kunderne komme til at mærke," siger cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

Finansrådets analyse fokuserer på forrentning af egenkapitalen i landets største virksomheder. Analysen viser, at landets 52 største virksomheder i gennemsnit forrentede deres egenkapital med 10,6 pct. i første halvår 2012.

Holder man bankerne ude af dette regnestykke, ville de største virksomheder i Danmark præstere en forrentning af egenkapitalen på 13,4 pct. i gennemsnit. Til sammenligning forrentede de ni banker, der indgår i sammenligningen, egenkapitalen med 3,2 pct.

Egenkapitalforrentningen i landets største virksomheder

Egenkapital_432_111012

Alvorlige konsekvenser

Selv om der meldes om milliardoverskud i banksektoren, er situationen alvorlig. Dels er indtjeningen meget lav set i forhold til forretningsomfanget og den kapital, bankerne sidder på. Og dels forventer bankaktionærerne en langsigtet forrentning på lige fod med den, de kan få i andre typer virksomheder.

Hvis bankerne ikke får tilført kapital, vil det både på kort- og langt sigt kunne skabe alvorlige problemer, fordi sektoren spiller en realøkonomisk nøglerolle, påpeger Niels Storm Stenbæk.

"Egenkapitalen danner grundlaget for de penge, bankerne låner ud til landets husholdninger og virksomheder. Uden kapital intet udlån. På denne måde fungerer den finansielle sektor som vækstmotor for resten af samfundet, og det vil derfor få realøkonomiske konsekvenser, hvis bankerne ikke kan holde på eller finde aktionærer," forklarer Stenbæk.

Kunderne slipper ikke

Ifølge Niels Storm Stenbæk arbejder bankerne hårdt på at optimere deres forretning blandt andet ved at tilpasse medarbejderstaben og filiallukning. "Men," siger Stenbæk, "bankerne bliver også nødt til at se på indtjeningssiden. Og i sidste ende betyder det, at kunderne kan forvente stigende renter og gebyrer."

Analyse: Banker presses på overskuddet

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her