Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2012 Danske banker på r...

Danske banker på rette vej

25. oktober 2012

Nationalbankens stresstest af de danske banker viser et generelt billede af en sund sektor, der fortsat har fokus på at skaffe mere og bedre kapital.

Nationalbankens netop offentliggjorte stresstests viser, at den danske banksektor generelt er meget robust og i stand til at modstå hård modvind. Ifølge Nationalbankens tal er robustheden blevet forbedret i løbet af det seneste halve år. 

"Robustheden er ikke mindst vigtig af hensyn til den finansielle stabilitet. En solid kapitaldækning er afgørende for, at sektoren, selv under stressede forhold, fortsat kan servicere kunderne og låne penge ud. En god kapitaldækning er ligeledes en forudsætning for, at bankerne kan hente billigere finansiering, som kan komme kunderne til gode," forklarer cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

Den danske banksektor har over de seneste år været præget af en række bankkrak, der har givet Danmark negativ opmærksomhed internationalt. I kombination med de meget strikse regler for afvikling af banker i Danmark, har det gjort det dyrere for bankerne at rejse finansiering til udlån.

Nationalbankens stresstest viser dog også, at et fåtal af mindre pengeinstitutter er udfordret på kapitaldækningen. Det er naturligvis problemer, som der arbejdes på at løse. 

"Overordnet set meldes sektoren til at være sund. Og resultatet af Nationalbankens stresstest bekræfter således billedet fra EU's kapitaltests af de største europæiske banker fra starten af oktober måned, nemlig at den danske banksektor er blandt de mest robuste i Europa," siger Niels Storm Stenbæk og fortsætter:

"Forude venter der de danske banker nye og strammere myndighedskrav om mere og bedre kapital. Derfor fortsætter alle banker arbejdet med at styrke kapitalgrundlaget, f.eks via stærk fokus på indtjening og effektivitet, herunder omkostningsbesparelser."

Læs også: For mange filialer

Nationalbankens stresstest viser desuden, at likviditetsforholdene i sektoren er gode. Adgangen til flere af finansieringsinstrumenterne er forbedrede, selvom den europæiske gældskrise stadig påvirker markederne negativt.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her