Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2012 Finansrådet støtte...

Finansrådet støtter tanken om bankunion

11. oktober 2012

De danske og øvrige europæiske banker bør operere under samme regler, mener Finansrådet. Spørgsmålet er bare, om det kommer til at ske, hvis Danmark tilslutter sig bankunionen som et ikke-euroland. For Finansrådet er det desuden afgørende at sikre, at danske banker ikke skal betale regningen for finanskrisen to gange.

Finansrådet er klar fortaler for, at danske og andre europæiske banker skal kunne konkurrere på lige vilkår, og at der ikke indføres særregler for visse lande. Derfor er de danske bankers brancheorganisation i udgangspunktet positivt stemt for tanken om en kommende bankunion. Det fremgår af et høringssvar fra Finansrådet til EU-Kommissionen, der i september fremlagde forslag til en såkaldt Single Supervisory Mechanism (SSM), der er den første af i alt tre søjler i kommissionens plan om en bankunion.

Spørgsmålet er blot, om Danmark kan regne med helt lige konkurrencevilkår, hvis vi går med som et ikke-euroland, og med de særlige forhold, der i øvrigt har kendetegnet Danmark under finanskrisen.

"Vi er positivt stemt for tanken om en kommende bankunion, men der er også nogle knaster og ikke mindst en række ubekendte, der skal arbejdes videre med, før Finansrådet kan tilslutte sig forslaget", siger kontorchef i Finansrådet Birgitte Bundgaard Madsen.

Hun peger på, at der stadig er ret lidt konkret viden til rådighed om bankunionen. For eksempel er det uklart, om en dansk deltagelse i den første fase, som handler om en fælles europæisk tilsynsmyndighed, automatisk betyder deltagelse i bankunionens næste faser, der handler om en fælles krisehåndteringsmyndighed og en fælles indskydergarantifond.

Risiko for dobbelt oprydning

"I de næste faser er det ikke mindst afgørende, at Danmark ikke kommer til at betale for fortidens synder i andre europæiske lande. I Danmark har bankerne nemlig i modsætning til de fleste andre lande selv betalt for oprydningen i sektoren, og vi mener ikke, at vi skal betale regningen to gange", fastslår Birgitte Bundgaard Madsen.

Der er indtil videre ikke konkret taget stilling til, på hvilke vilkår EU-lande uden for euroen eventuelt kan deltage. Det bliver helt op til Den Europæiske Centralbank, ECB, at afgøre, og derfor er det i øjeblikket meget uklart, hvilke betingelser, der vil gælde for dansk deltagelse.

"Der er for eksempel lagt op til, at ECB ikke alene suverænt bestemmer betingelserne for, hvilke ikke-eurolande der kan komme med i det fælles banktilsyn, men også kan bestemme, at de skal kunne afbryde samarbejdet igen. Det er en sanktionsmulighed, der ikke findes i forhold til euro-landene, og det finder vi ikke hensigtsmæssigt", anfører Birgitte Bundgaard Madsen.

Banker er i en intens konkurrence, også på tværs af landegrænserne. Derfor er det for Finansrådet afgørende, at bankerne reelt har de samme rammebetingelser. Det er derfor ikke kun rammerne for en bankunion, der har betydning, men i høj grad også det praktiske indhold.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her