Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2012 Gældsrådgivning vi...

Gældsrådgivning virker

27. september 2012

Frivillig gældsrådgivning har hjulpet tusinder af socialt udsatte mennesker ud af en uoverskuelig gældsspiral og tilbage på rette spor.

Mere end 4.000 danskere har benyttet sig af muligheden for at få hjælp af sociale organisationer og frivillige bankrådgivere til at håndtere en ellers håbløs gældssituation. Den frivillige gældsrådgivning har fungeret siden 2009 med støtte fra Socialministeriet. På baggrund af de opnåede resultater og den stigende efterspørgsel har ministeriet netop besluttet at øge den oprindelige bevilling fra 16 mio. kr. til 38,8 mio. kr. over de næste fire år.  

KFUM's Sociale Arbejde i Danmark er en af de fem organisationer, der siden 2009 har tilbudt frivillig gældsrådgivning i projektet "På Fode Igen". Udsatte borgere med gældsproblemer har i otte af organisationens sociale caféer rundt omkring i landet kunnet få kyndig hjælp af frivillige bankrådgivere, som er rekrutteret fra de danske banker. 

For KFUM's Sociale Arbejde i Danmark betyder de nye bevillinger, at de nu kan udvide projekt "På Fode Igen". Og det er der behov for, siger udviklingskonsulent og projektleder Malene Steen Simonsen fra KFUM's Sociale Arbejde i Danmark.

"Vi kan se på projektet, at der er brug for det. Vi har allerede nu hjulpet dobbelt så mange, som vi skulle i 2012 ifølge aftalen med ministeriet. Vi har hidtil kun haft frivillig gældsrådgivning i større byer, men fra brugere og ledere af vores sociale caféer hører vi om de samme behov ude i landdistrikterne. Derfor har vi søgt og fået penge til at oprette otte nye rådgivningssteder," forklarer Malene Steen Simonsen.

"Vi vil samtidig øge fokus på mere forebyggende arbejde og målrette en indsats over for unge via en onlinerådgivning. Jeg tror, at vi bedst når de unge via internettet, og samtidig giver en onlinerådgivning os mulighed for at nå helt derud, hvor det geografisk ellers ikke er muligt," siger Malene Steen Simonsen videre.

Også i bankernes brancheorganisation Finansrådet, der rekrutterer de frivillige bankrådgivere til "På Fode Igen" og til Kristeligt Studenter-Settlement, en anden af de fem organisationer der tilbyder gældsrådgivning, glæder man sig over den nye bevilling.

"Vi har haft så godt et samarbejde og resultaterne har været så gode, at vi på intet tidspunkt har været i tvivl om, at vi ville fortsætte og være med til at udvide," siger kontorchef Jeanne Blyt og understreger, at Finansrådet helt bevidst har valgt at samarbejde med netop KFUM's Sociale Arbejde i Danmark og Kristeligt Studenter Settlement, "på grund af deres store socialfaglige indsigt".

For Jeanne Blyt er de neutrale rammer omkring rådgivningen en af hovedårsagerne til projekternes succes. For brugerne ønsker ikke altid at gå ned i banken og få den fornødne rådgivning. 

"Mange brugere er så udfordrede, at de ikke kan overskue at gå ned i banken og fortælle, at livet ikke kører så glat, som det plejer. Det gælder i særdeleshed for de brugere, der er udsatte på flere parametre – både økonomisk, socialt og psykisk," anfører kontorchef Jeanne Blyt og fortsætter:
"Vores erfaringer fra den frivillige gældsrådgivning viser, at brugerne oplever rådgivningen på neutral grund som et meget mere ligeværdigt forum. Og der er en del af brugerne, der siger, at det betyder noget, at bankrådgiverne bruger deres fritid på dem."

Ifølge Malene Steen Simonsen er det dog ikke kun brugerne, der får noget ud af rådgivningen.

"Jeg har lige været til et opfølgningsmøde med KFUM's frivillige gældsrådgivere på Café Parasollen, KFUM’s sociale café i Haderslev. De fortalte mig om den personlige tilfredsstillelse, der ligger i at hjælpe et menneske i nød. Men de fortalte også, at de lærer meget af at arbejde sammen med andre frivillige, blandt andet jurister og socialrådgivere og om at kommunikere med en svær målgruppe," fortæller Malene Steen Simonsen.

Ydermere påpegede flere rådgivere, at det frivillige arbejde har givet dem en helt anden social forståelse.

Det kan privatrådgiver Henrik Balleby Hansen nikke genkendende til. Til daglig arbejder han i Jyske Bank i Greve. I de sidste 2,5 år har han arbejdet to til tre timer hver anden uge som frivillig gældsrådgiver i Café Paraplyen på Frederiksberg. 

"Arbejdet husker mig på, at der er nogle behov i samfundet, som jeg ellers ikke møder. Og så giver det mig en følelse af at have gjort en forskel," siger den 38-årige privatrådgiver.

Med de nye bevillinger på plads skal Finansrådet nu i gang med at hverve nye frivillige rådgivere til projekt "På Fode Igen", ikke mindst til de otte nye steder, der skal åbne i 2013. Spørger man Henrik Balleby Hansen om et godt råd til kolleger, der overvejer at melde sig, siger han: "De skal gå ind i det, hvis de mener, at de har et overskud og den faglige viden. Gældsrådgivningen rammer banksektoren perfekt rent fagligt, og hvis man er god til at lytte og tale med folk, skal man bare springe ud i det."

Susanne Balshøj Ebbesen, 55, er enig. Det seneste år har hun brugt sine 30 års rådgivererfaring som frivillig i Folkekøkkenet i Kolding. Har man overskuddet, har man en pligt til at hjælpe andre, mener hun. "Meld jer, selvom vi alle har en travl hverdag, er det så lidt tid, der skal bruges, for at man gør en forskel for andre mennesker, der har brug for din viden. Du skal være åben og uden fordomme. Det giver nogle rigtig gode menneskelige oplevelser," lyder Susanne Balshøj Ebbesens opfordring.

Frivillige gældsrådgivere - Cases

Baggrundsmateriale / Her foregår rådgivningen

Læs mere om den frivillige gældsrådgivning på:

www.kfumsoc.dk  og www.settlementet.dk

Vil du være gældsrådgiver?

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her