Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2012 Gymnasieelever vil...

Gymnasieelever vil være iværksættere

25. oktober 2012

Muligheden for at afprøve teorien fra klasseværelset ude i den virkelige verden som iværksætter giver rekordtilstrømning til årets udgave af European Business Game.

Iværksætteri er et hit blandt danske gymnasieelever og lærere. Aldrig før har så mange gymnasier (42), så mange klasser (73) og elever (1.586) tilmeldt sig European Business Game (EBG) som i år. På landets STX- og HHX-gymnasier benyttes EBG som en naturlig del af undervisningen i fag som erhvervsøkonomi, innovation og afsætning. Iværksætterkonkurrencen går ud på at etablere det bedste fiktive forretningskoncept.

"Eleverne finder via EBG ud af, hvad der egentlig skal til for at man kan sælge et produkt til andre. De får en fornemmelse af hele fodarbejdet fra den første idé til at produktet skal sælges. Derfor er det et godt supplement til undervisningen," fortæller gymnasielærer Per Granild-Jensen fra Rosborg Gymnasium ved Vejle, som har benyttet EBG i sin undervisning de sidste 12 år.

"Rigtige" iværksættere

Selv om førstepræmien på 25.000 kr. og en direkte kvalifikation til den store, europæiske finale er tillokkende, er det selve indholdet i EBG, der trækker, mener Per Granild-Jensen med reference til EBG-processen, hvor eleverne undervejs får mulighed for at sparre med lokale banker og virksomheder.

På deres vej igennem EBG skal eleverne forholde sig til emner som ledelse, markedsføring, strategier og budgetter, og til mange af de samme udfordringer, som "rigtige" iværksættere står overfor, når de skal starte virksomhed.

"På den måde erfarer eleverne, at de har brug for den teoretiske viden fra klasseværelset for at kunne løse problemstillinger udenfor," siger Per Granild-Jensen.

Forretningsplanen som eksamensopgave

Innovationslærer Lise Aarosin fra HHX København Nord, har netop tilmeldt en klasse til EBG for første gang. Det har hun gjort, siger hun, fordi EBG også helt lavpraktisk passer ind i undervisningen. 

"EBG er et meget gennemarbejdet projekt og strukturen omkring det er på plads. Det passer som fod i hose til vores undervisning i faget innovation, men der er også afstikkere til afsætningsøkonomi, erhvervsøkonomi og engelsk, så du kan sige, at det alt i alt bliver meget tværfagligt," forklarer Lise Aarosin og tilføjer:

"Også tidsmæssigt passer det perfekt, idet de unge skal aflevere deres forretningsplan i marts, og de kan derfor bruge forretningsplanen som eksamensopgave. Men jeg forventer også, at de strammer sig ekstra an, når de skal præsentere deres ting for eksterne erhvervsfolk, og at deres forretningsplaner derigennem får et løft. "

Konkurrenceelementet

HHX København Nord består af tre samarbejdende skoler. Otte af Lise Aarosins kolleger har ligeledes tilmeldt klasser til EBG, og hun ser derfor også den potentielle konkurrence imellem de tre skoler som et ekstra motiverende incitament for eleverne.

"Jeg håber for skolen, at nogle af grupperne går videre, og jeg tænker da også, at vi skal konkurrere imellem vores skoler. For konkurrenceelementet er helt klart meget motiverende for eleverne."

Vinderne

I maj måned i år vandt Mette Nicolaisen, Line Jensen og Nanna Kock Johansen fra Aabenraa Statsskole sidste skoleårs EBG-konkurrence med forretningsidéen Menali Parking ApS. Eleverne havde sat sig for at finde en løsning på de mange cykeltyverier i Danmark. De udviklede derfor idéen med en cykelparkering med indbygget lås, hvor cyklister kan abonnere på en parkeringsplads. Ved hjælp af et kort og en automat bliver cyklen låst fast til et specielt indrettet cykelstativ og dermed bedre sikret mod tyveri.

Den europæiske EBG-finale i Slovakiet blev i juni måned vundet af et færøsk projekt om græstørvtag, der ud over at være smukt og naturligt, også har en isolerende effekt, er energibesparende og bæredygtigt. Den europæiske EBG-finale for skoleåret 2012/2013 finder sted på netop Færøerne i juni 2013.

Uge 46

I forbindelse med Danmarks Iværksætteruge 46, afholder Finansrådet og DI-Handel i fællesskab fem inspirationsdage for unge om iværksætteri målrettet deltagere i EBG. Her vil de unge blandt andet møde en bankrådgiver, en erhvervsvirksomhed og en iværksætter, der giver masser af gode råd om det at starte ny virksomhed og være iværksætter i Danmark. De fem inspirationsdage i henholdsvis Kolding, Odense, Aalborg og to i København er allerede fuldt booket.

Bag EBG i Danmark står hovedsponsoren Finansrådet, Foreningen af Lærere i Erhvervsøkonomi (STX), Driftøkonomisk Forening (HHX), Ministeriet for Børn- og Undervisning og DI-Handel.

 

FAKTA om EBG:

- 2011/2012 2012/2012 -
Klasser med i EBG 50 klasser 73 klasser Stigning på 46% ift. sidste år
Deltagerantal 1.278 1.586 Stigning på 24% ift. sidste år
Antal gymnasier 38 gymnasier 42 gymnasier Stigning på 10% ift. sidste år

 

Om EBG

EBG giver eleverne mulighed for at afprøve erhvervsøkonomisk teori i praksis. EBG er en del af bekendtgørelsen i faget erhvervsøkonomi. I processen bruger eleverne relevante virksomheder som sparringspartnere, ligesom de har møde med en bankrådgiver, der tjekker regnskaberne og giver en realistisk sparring.

Business-games.dk

er omdrejningspunkt for iværksætterkonkurrencen. Skoler og hold registrerer sig på sitet, og det er her, de skriver deres forretningsplan. Når den er afleveret, videresendes den elektronisk til konkurrencens dommere. Al kommunikation til holdene foregår via sitet, hvor der også er et ur, der tæller ned til deadline, og der føres logbog med lærerne.

Videre forløb

I december tilbydes alle deltagende gymnasier en direkte kontakt med en lokal bank, hvor de kan få rådgivning og ikke mindst gennemgået økonomien i deres fiktive virksomhed.

Holdenes deadline for aflevering af deres rapport er fredag den 15. marts 2013 kl. 23:59. Fra dette tidspunkt spærres adgangen til deres rapport, og de kan ikke længere rette i den.

Alle hold deltager automatisk i en af omkring 20 såkaldt lokale semifinaler. De afholdes af de lokale banker i uge 14 og 15 2013. Her skal eleverne konkurrere og forsvare deres projekt over for en jury bestående af en gymnasielærer, en bankrådgiver og en repræsentant fra erhvervslivet.

Semifinalevinderne skal mødes til den store, danske finale den 2. maj 2013 i Finanssektorens Hus i København. Den endelige vinder modtager 25.000 kr. og kvalificerer sig automatisk til den internationale finale.

Læs mere på www.business-games.dk

 

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her