Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2012 Julehandel: Dankor...

Julehandel: Dankortet gløder

7. december 2012

I december måned er dankortomsætningen 4 mia. kr. højere end i årets øvrige måneder.

Danskerne foretrækker at betale årets julegaveindkøb med dankortet. Og dankortet vinder i det hele taget mere og mere frem på bekostning af kontanterne.

Det fremgår af en sammenligning af seddelomløbet, dankortomsætningen og det beløb, der hæves i bankernes filialer og pengeautomater.

"Når der tages højde for, at dankortomsætningen har været stigende over de seneste ca. 10 år (se figur 1), er omsætningen ca. 4,1 mia. kr. højere i december end i de andre måneder," forklarer cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

Beløbet dækker over betalinger i både butikker og handel via internettet. 

"Kikker man isoleret på, hvor mange kontanter vi hæver i pengeautomater og banker, forekommer der ikke en tilsvarende "decembereffekt". Vi hæver ikke flere kontanter i julemåneden end i månederne op til eller efter," forklarer cheføkonomen.

"Siden 2008 har danskerne generelt hævet færre og færre kontanter i banken. Den ekstra handel, der foregår i december måned, bliver derfor klaret med dankortet i stedet," siger Niels Storm Stenbæk videre.

Seddelomløbet i Danmark er reelt højere i december måned end i resten af årets måneder. Seddel- og møntomløbet har ligget lidt over 60 mia. kr. i en længere periode. I december måned er omløbet typisk 1 til 2 mia. kr. højere på grund af julehandlen.

"Da vi ikke hæver kontanterne i banken eller pengeautomaten, anskaffer vi primært vores kontanter ved at hæve over beløbet, når dankortet allerede er i sving," siger Niels Storm Stenbæk.

Figur 1: Samlet omsætning med Dankort og samlet beløb hævet i bankfilial eller pengeautomat

Julehandel_432_071212

 

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her