Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2012 Kæmpe vækstpotenti...

Kæmpe vækstpotentiale

14. juni 2012

Folkemøde: Kommunerne skal arbejde sammen med IT og finanssektoren i helt nye og tætte partnerskaber.

Kæmpe vækstpotentiale4 

Af Thomas Søie Hansen

Direktør Anette Broløs fra Copenhagen Finance IT Region var synlig tilfreds under årets første Folkemødedebat i Finansrådets telt, der havde spørgsmålet om, hvordan der tiltrækkes flere værdiskabende finansjobs til hovedstaden. Og det havde hun god grund til. For på hendes venstre side i panelet stod Københavns Overborgmester og fremhævede IT og finans som et erhvervsområde med kæmpe vækstpotentiale, som Frank Jensen meget gerne så forløst i tæt samarbejde med kommunen.  Overborgmesteren adresserede konkret områder som udbetalinger fra kommunen, kommunens fokus på green tech og sundhedsområdet. ”Vi skal,” sagde Frank Jensen i det velbesøgte telt, ”være langt bedre til at spille sammen med IT og finanssektoren og derigennem skabe innovation og nye jobs.”

Kæmpe vækstpotentiale3

Så enkelt er det

På Anette Broløs’ højre side stod den tidligere konservative minister og nuværende erhvervsordfører Brian Mikkelsen. Også han var meget klar i sit budskab:

”Der er 130.000 jobs i IT og finans i dag. Men hvis ikke vi giver virksomhederne de bedst mulige rammevilkår, der kan bringe deres generelle omkostninger ned, mister vi produktion, arbejdspladser etc. – og dermed mister vi alt det, der finansierer det danske samfund,” sagde Brian Mikkelsen og udtrykte bekymring over, at flere danske banker allerede har flyttet funktioner til bl.a. Sverige. ”Hvorfor,” spurgte han retorisk, ”fordi det er for dyrt at drive virksomhed i Danmark”. Mikkelsen understregede sin pointe med et eksempel fra den maritime sektor, hvor udenlandske virksomheder i disse år flytter til København og Danmark, fordi vi har sænket tonnageskatten, ”så enkelt er det,” konkluderede han.

Kæmpe vækstpotentiale2

Attraktive miljøer

Anette Broløs var ikke sen til at tage de positive tilkendegivelser fra politikerne til sig. For selv om den danske forskning og innovation trives og er respekteret i udlandet, har finanskrisen gjort, at det, som hun udtrykte det, ”har været op ad bakke,” i forhold til at omsætte resultaterne til produkter og tjene penge på dem.

”Men,” sagde CFIR-direktøren videre, ”vi vil meget gerne vise, at vores erfaringer også kan bruges indenfor andre sektorer, at der f.eks. er mange fælles muligheder indenfor fremtidens behandling af persondata, betalingsinfrastrukturer og IT-sikkerhed.”

Det fik Frank Jensen til at sætte trumf på og udstede en direkte invitation til et mere formaliseret samarbejde: ”Vi vil gerne lave et partnerskab med IT og finanssektoren. Vi skal have kommunerne, ikke bare København, til at arbejde sammen med forskere og industrien. Vi har så meget at byde hinanden, og derfor skal vi arbejde meget tættere sammen og skabe nogle attraktive miljøer, som også kan klare sig i international konkurrence,” sagde Frank Jensen og gav ordet videre til Brian Mikkelsen:

”Jeg er enig med Frank Jensen i, at vi skal etablere nogle egentlige partnerskaber mellem den offentlige sektor og det private. Men der er altså en årsag til, at f.eks. Polen og det nordlige Tyskland buldrer frem på trods af krisen, og det handler igen om lavere omkostninger for virksomhederne. Det nytter altså ikke noget, at arbejdsmarkedets parter har indgået ansvarlige overenskomster, når regeringen så efterfølgende spiller ud med øgede skatter og afgifter for seks mia. kr., deriblandt øget lønsumsafgiften til bankerne,” argumenterede den konservative toppolitiker.


Kæmpe vækstpotentiale

Eksport til Kina

Om godt en måned rejser Overborgmesteren til Kina for at underskrive Københavns første såkaldte ”søsterby”-aftale med Beijing på kinesisk initiativ. Med sig har han en erhvervsdelegation på 50 danske virksomheder, der håber på, at de nye politiske bånd kan betyde, at netop de danske virksomheder byde ind med løsninger på kinesiske problemer med bl.a. grøn vækst. ”Det kan,” sagde Frank Jensen afslutningsvis i debatten, ”sagtens være, at der også vil være nogle muligheder for at åbne nogle døre i forhold til IT og finans dernede.”

Læs flere artikler fra Finansrådet på Folkemødet

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her