Lobbyisme afsløret

16. juni 2012

Ordfører og Public Affairs-direktør punkterede myterne om lobbyister som samfundsskadelige, manipulerende mørkemænd på Folkemødet. Nyt lobbyisme-register på vej.
 
Af Thomas Søie Hansen
 
Det skal frem i lyset, hvilke lobbyister de danske politikere mødes med og hvad de mødes om. I første omgang bliver der tale om et frivilligt register, men på sigt kan der blive tale om egentlig lovgivning på området. En af fortalerne for det ny register er Socialdemokratiets vækst- og erhvervsordfører Benny Engelbrecht, lørdag under Folkemødet på Bornholm mødtes til en opklarende debat med Finansrådets Public Affairs direktør Lars L. Nielsen.

Her fortalte de to hovedpersoner beredvilligt og udførligt hvordan lobbyisme fungerer i Danmark. Og dermed gennemhullede de samtlige myter om lobbyister som hemmelighedsfulde, manipulerende mørkemænd, der er til skade for det danske demokrati. 

Timing og docering

Benny Engelbrecht forklarede bl.a. at han i en periode på tre måneder havde ført mange samtaler med den finansielle sektor, ”fordi,” sagde Engelbrecht, ”at det var i en periode, hvor der var meget regulering på området som følge af krisen. I andre perioder er det så andre sektorer. Og som politiker skal jeg lytte på interessenterne, men timingen og doceringen vigtig.”

”Sindssyg vigtig,” supplerede Lars L. Nielsen, der bekræftede de mange besøg, ”men,” sagde han videre, ”det har sådan set været helt legitimt, for det er en meget kompliceret sag at regulere banker. De seneste reguleringstiltag fra EU fylder over 700 sider, og det er vores frygt, at hvis ikke vi hjælper politikerne, ja, så vil den komplicerede lovgivning ikke blive implementeret korrekt.”

Den socialdemokratiske erhvervs- og vækstordfører nikkede bekræftende og tilføjede: ”At der udøves lobbyisme fra organisationer, bureauer, virksomheder, ambassadører eller styrelser betyder jo ikke, at det ansvarsfratager os politikere.” 

Finansrådets Public Affairs direktør hilser det ny register velkomment. Lars L. Nielsen har således intet imod, at give offentligheden adgang til, hvad han har talt med givne politikere om, for det kan den for så vidt allerede i dag. Simpelthen fordi det afspejles i de høringssvar, som Finansrådet indsender.

”Politik består helt grundlæggende af forskellige synspunkter. Der er mange politikere overalt i Europa, der tror, at man kan vinde valg på at banke bankerne på grund af krisen. Men de tager fejl. For er der noget, der ikke virker, så er det at regulere bankerne så stramt, at det helt blokerer for væksten,” sagde Lars L. Nielsen og opsummerede:  

”Der er intet af det arbejde lobbyister udfører, som resulterer i lovgivning ”over night”. Det handler om at øge lovkvaliteten.”  

Læs flere artikler fra Finansrådet på Folkemødet

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her