Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2012 Nu stiger boligpri...

Nu stiger boligpriserne

17. september 2012

For første gang i to år er der på landsplan pæne prisstigninger for både ejerlejligheder og parcel- og rækkehuse. Det viser nye tal fra Boligmarkedsstatistikken.

"Priserne på ejerlejligheder er steget med 1,0 pct. fra 1. til 2. kvartal 2012, og priserne på parcel- og rækkehuse tilsvarende steget 0,9 pct. Med tendensen i de nye tal er der igen lyse udsigter forude. Boligmarkedet er nu ved at vende," siger cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

Figur 1. Udviklingen i boligpriserne

Figur 1

Kilde: Boligmarkedsstatistikken.
Anm.: Kvadratmeterpriserne er indekseret ved 1. kvartal 2008 = 100.

 

Derfor stiger priserne

Prisstigningerne skyldes ifølge Niels Storm Stenbæk at effekten af de historisk lave renter endelig er slået igennem.

"Normalt spiller renten på realkreditobligationer en vigtig rolle i prisudviklingen på boligmarkedet. Derfor har det været ulogisk, at boligpriserne har været fastlåst på så lavt et niveau, når nu vi har haft så lave renter. Men nu ser vi så renteeffekten slå igennem," forklarer Finansrådets cheføkonom.

Figur 2. Renteudviklingen på realkreditudlån

Figur 2

Kilde: Nationalbanken.
Anm.: Renten er opgjort som den effektive rente inkl. bidrag på realkreditlån for husholdninger til boligformål.

 

Øget tillid

Niels Storm Stenbæk forklarer de senere års negative prisudvikling på med manglende tillid til boligmarkedet skabt af spekulation om boligpakker og den europæiske gældskrise.

"Tilliden til markedet er ved at indfinde sig igen, og det er en medvirkende årsag til, at de lave renter slår igennem på boligpriserne", siger Niels Storm Stenbæk, der bakkes op af Nykredits seneste tal for huspristilliden. De viser, at danskerne igen tror på stigende priser på boligmarkedet. 

Geografiske forskelle

Selvom de nye tal giver anledning til positive forventninger til robuste prisstigninger på boligmarkedet, er der endnu geografiske områder i Danmark, hvor markedet endnu ikke er vendt.  

Markedet for ejerboliger er generelt præget af prisstigninger på regionalt niveau (jfr. figur 3). Midt- og Nordjylland samt Region Sjælland tegner sig for de største stigninger. Og i Hovedstaden og Syddanmark steg priserne for andet kvartal i træk.

På markedet for parcel- og rækkehuse steg priserne i Region Sjælland og i Midt- og Nordjylland ( jfr. figur 4). Til gengæld har der været et meget begrænset prisfald i Region Hovedstaden og i Syddanmark. 

Figur 3. Regional udvikling i boligpriserne for ejerlejligheder

landkort_ejerlejligheder 

Kilde: Boligmarkedsstatistikken
 

Figur 4. Regional udvikling i boligpriserne for parcel- og rækkehuse

landkort_parcel

 Kilde: Boligmarkedsstatistikken

 

Fælles pressemeddelelse om Boligmarkedsstatistikken for 2. kvartal 2012

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her