Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2012 Røde tal påvirker ...

Røde tal påvirker virksomhedernes lånemuligheder

12. januar 2012

Bankernes risikovillighed er uændret over flere år. Når bankernes udlån alligevel falder, skyldes det vigende efterspørgsel på finansiering.

Bankerne har midlerne til at låne ud, og vil gerne. Risikovilligheden er således stort set uændret over de seneste to et halvt år. Bankerne har ganske rigtigt strammet kreditgivningen, som blandt andet har givet sig udslag i højere renter. Men faldet i bankernes udlån er overvejende drevet af den svage økonomi, hvor manglende efterspørgsel og tab trækker direkte ned. Det fremgår blandt andet af Nationalbankens Udlånsundersøgelse for 4. kvartal 2011.

Nationalbankens undersøgelse viser også, at bankerne fortsat forventer øgede risici ved at låne ud til særligt de mindre virksomheder. Ligesom det ventes, at efterspørgsel efter finansiering fra alle virksomheder får endnu et nøk ned af.

- Flere erhvervsorganisationer har gentagne gange peget på, at bankerne har strammet kreditvilkårene urimeligt meget over for netop deres medlemsvirksomheder. Bankerne vurderer generelt ikke en låneansøger på baggrund af branchetilhørsforhold alene. Men der kan godt være eksempler på, at banker ikke ønsker at øge deres udlån over for enkelte brancher, da de for eksempel kan have en for høj eksponering i forvejen. Desuden kan mange af de ikke-kreditværdige lånesøgere været koncentreret i specifikke brancher, siger Niels Storm Stenbæk, der er cheføkonom i Finansrådet.

Han fremhæver, at der selvfølgelig er en sammenhæng mellem sundhedstilstanden i de enkelte brancher og kreditbevillingen.

Større underskud giver mindre udlån

Brancher, der har størst stigning i andelen af virksomheder med underskud, har også oplevet de største fald i den samlede lånebeholdning mellem midten af 2009 og i dag (se figur 1, red.). Andre forhold, der kan påvirke kreditgivningen er, hvis virksomheden møder op i banken med et højt gældsniveau i forvejen. Ligesom for eksempel udsigterne i branchen, andre risici og forretningsplaner har noget at sige.

Det understøtter tidligere tal fra Erhvervs- og Vækstministeriet, der har vist, at virksomheder, der får afslag på deres låneansøgning, generelt har dårligere nøgletal og dermed ikke er attraktive kunder for bankerne.

Figur 1: Sammenhæng mellem underskud og udlån, 2. kvartal 2009 til primo 2012 (klik på figur for at se den i pdf)

Sammenhaeng_432_120112

 

Andelen af virksomheder med røde tal på bundlinjen er dog generelt faldet siden 2010, viser tal fra Experian (se figur 2. red.). Men andelen befinder sig endnu på et højt niveau sammenlignet med før krisen. Dertil kommer, at andelen af virksomheder, der har problemer med egenkapitalen er historisk høj.

- Der vil derfor formentligt gå noget tid, før vi igen oplever større stigninger i bankernes udlån, vurderer cheføkonom Niels Storm Stenbæk.

- Først og fremmest forventes en meget svag vækst i de kommende to år. Men det hænger også sammen med, at virksomheder først og fremmest finansierer sig internt i starten af et opsving, og først senere tyr til for eksempel bankfinansiering, påpeger Niels Storm Stenbæk.

Figur 2: Andel virksomheder inden for en branche med underskud (klik på figur for at se den i pdf)

Andel_virksomheder_432_120112

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her