Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2013 Boligprisernes op-...

Boligprisernes op- og nedtur

18. september 2013

Nye tal fra Boligmarkedsstatistikken viser en generel bedring af salgspriserne på boligmarkedet. Men der er stadig stor forskel på udviklingen, når det gælder beliggenhed og boligtype. Se her, hvor priserne er steget.
 
Særligt for ejerlejlighederne er der stor forskel i udviklingen i kvadratmeterpriserne. Fra 2. kvartal 2012 til 2. kvartal 2013 er prisen på ejerlejligheder således steget i 6 ud af 11 landsdele, mens priserne er faldet i de resterende landsdele, jf. figur 1.
 
"Det var ventet, at priserne generelt ville stige i 2. kvartal, da det er denne tid på året, hvor priserne traditionelt stiger mest. Sammenligner man med samme periode sidste år, er der fortsat store geografiske forskelle i prisudviklingen,” fortæller Niels Storm Stenbæk, cheføkonom i Finansrådet.
 
De største procentvise stigninger er i København by og omegn, hvor priserne på ejerlejligheder er steget med mellem 8,3 - 15,3 pct. i forhold til året før. Men også i Østjylland og på Fyn har der været en større stigning i priserne.
 
Omvendt ser det ud på Bornholm og i Vest- og Sydsjælland, hvor priserne er dykket markant i forhold til sidste år. Alene fra 2. kvartal 2012 til 2. kvartal 2013 er priserne således faldet med mere end 10 pct. i disse dele af landet
 
Figur 1. Udviklingen i kvadratmeterprisen for ejerlejligheder (klik på figur for at se den i pdf)
 


Kilde: Finansrådets beregninger på baggrund af Boligmarkedsstatistikken.
Anm.: Den procentvise udvikling fra 2.kvt.2012 - 2.kvt.2013. Tallene er aggregeret på landsdeleniveau, og prisudviklingen kan derfor variere indenfor de enkelte landsdele.
 

Parcel- og rækkehuse halter fortsat efter

Ser man på udviklingen på markedet for parcel- og rækkehuse er landkortet ligeledes kendetegnet ved store forskelle. Helt generelt har huspriserne svært ved at komme op i tempo. Den geografiske udvikling viser, at salgspriserne på parcel- og rækkehuse er faldet i 8 ud af 11 landsdele, jf. figur 2.
 
Kun i København by og omegn, og i Østsjælland er salgspriserne steget i løbet af det sidste år. Fra 2. kvartal 2012 til 2. kvartal 2013 er priserne i disse områder steget med mellem 3,2 – 6,3 pct.
 
I 2. kvartal oplevede boligejerne i Vest- og Sydsjælland et prisfald på næsten 7 pct. i forhold til samme kvartal året før. Fyn og i Sydjylland blev til sammenligning ”kun” ramt af et prisfald på mere end 2 pct.
 
"Markedet for parcel- og rækkehuse fylder langt størstedelen af det danske boligmarked, og her ser vi altså fortsat en meget, meget træg prisudvikling, når vi sammenligner med sidste år,” fortæller Niels Storm Stenbæk.
 
Figur 2. Udviklingen i kvadratmeterprisen for parcel- og rækkehuse (klik på figur for at se den i pdf)
 
Kilde: Finansrådets beregninger på baggrund af Boligmarkedsstatistikken.
Anm.: Den procentvise udvikling fra 2.kvt.2012 - 2.kvt.2013. Tallene er aggregeret på landsdeleniveau, og prisudviklingen kan derfor variere indenfor de enkelte landsdele.

 

 

Fælles pressemeddelelse om Boligmarkedsstatistikken for 2. kvartal 2013

 

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her