Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2013 Danmark er klar ti...

Danmark er klar til nye betalingsløsninger

11. november 2013

Rapport: Betalingsrådets ”Rapport om nye betalingsløsninger” højner vidensniveauet for den videre debat om udviklingen af betalingsinfrastrukturen i Danmark. 
 
Rapporten skal ses i forlængelse af den modernisering af den danske betalingsinfrastruktur, som bankerne er undervejs med i disse år. Primo november blev en milepæl i dette arbejde passeret med lanceringen af sammedags overførsler.
 
 
Allerede i dag er nye teknologiske muligheder og udvikling af nye betalingsløsninger med til at forme og forandre finanssektoren. Digitale selvbetjeningsmuligheder har på få år gjort det muligt for de danske bankkunder at ordne deres bankforretninger præcis hvor og hvornår, de ønsker det. Undervejs er løsningerne blevet bedre og lettere at anvende. Senest er nye aktører såsom IT- og teleselskaber og en lang række andre kommet til. Innovationen inden for betalingsløsninger har således aldrig været større, og det nyder kunderne godt af.  
 
Rapporten indeholder blandt andet en beskrivelse af den nuværende betalingsinfrastruktur i Danmark, en kategorisering af forskellige former for nye betalingsløsninger og disses fordele og ulemper, resultaterne af en undersøgelse af forbrugeres og butikkers ønsker til nye løsninger samt en gennemgang af, hvilke barrierer der er i Danmark i forhold til udbredelsen af nye betalingsløsninger.
 

Rapportens vigtigste konklusioner:

  • Dankortet er danskernes foretrukne betalingsmiddel
  • Papir er på vej ud – kun 1/10 af forbrugerne foretrækker at betale med kontanter, mens checks stort set er forsvundet
  • Forbrugerne er heterogene – men vil have noget, der er nemt, hurtigt og billigt
  • Forretningerne har størst forventninger til mobiltelefonen – og forbrugerne er klar
  • De traditionelle sondringer udviskes i stigende grad (fx mellem betalingsinstrumenter og nær- og fjernbetalinger), og nye aktører får stigende betydning
  • Nye betalingssituationer og nye løsninger ændrer risikobilledet
  • Markedet for betalingstjenester har en række karakteristika, blandt andet netværks-effekter og stordriftsfordele, der kan gøre det svært at lancere nye løsninger, ikke mindst på grund af danskernes forkærlighed for Dankortet 
Rapporten konkluderer, at der ikke er identificeret afgørende barrierer for udbredelsen af nye betalingsløsninger i Danmark. Det er godt nyt for de danske forbrugere. 
 

Fakta

Formålet med ”Rapport om nye betalingsløsninger” er at analysere markedet for betalingstjenester i Danmark, med særlig fokus på nye betalingsløsninger, herunder en analyse af eventuelle barrierer i Danmark for udbredelsen af sådanne nye løsninger.
 
Rapporten er udarbejdet af en arbejdsgruppe nedsat af Betalingsrådet, med deltagelse af rådets medlemmer, herunder Finansrådet, samt en række øvrige interessenter og eksperter på betalingsområdet.

 

 
Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her