Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2013 Stadig svært at af...

Stadig svært at afsætte boligen

18. september 2013

Salgspriserne stiger for sjette kvartal i træk. Alligevel bliver der stadig kun handlet lige så få boliger i dag som under finanskrisen. Det viser nye tal fra Boligmarkedsstatistikken.

”Det er positivt, at salgspriserne på især lejlighedsmarkedet endnu engang stiger. Det bekræfter de seneste måneders mere positive tal for forbrugertilliden, og danskernes begyndende tiltro til et reelt opsving på boligmarkedet,” siger cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

”De gode takter afspejler sig dog stadig ikke i handelsaktiviteten. Her er udviklingen omvendt sløj, og bolighandlerne få,” konstaterer Stenbæk videre.
 

Stigende salgspriser på landets boliger

På landsplan steg kvadratmeterprisen for en ejerlejlighed med 3,3 pct. i 2. kvartal 2013 i forhold til kvartalet før og med 7,4 pct. sammenlignet med samme kvartal sidste år. Det er sjette kvartal i træk, at salgspriserne på ejerlejlighederne stiger, og prisniveauet nærmer sig nu niveauet fra før krisen.
 
Også priserne på parcel- og rækkehuse steg i 2. kvartal, men set i forhold til samme kvartal sidste år er priserne på landsplan dog nogenlunde uændret, jf. figur 1.
 
Figur 1. Udviklingen i kvadratmeterprisen på realiserede handler (klik på figur for at se den i pdf)
 
Kilde: Boligmarkedsstatistikken (Finansrådet, Realkreditforeningen, Realkreditrådet og Dansk Ejendomsmæglerforening) og Finansrådets beregninger.

 

Boligomsætningen står stadig i stampe

På den mere negative side viser de seneste tal fra Boligmarkedsstatistikken, at der stadig er mange boliger til salg på det danske marked, og at handelsaktiviteten fortsat er lav.
 
Udbuddet af både lejligheder og huse med ”Til salg”-skilte i vinduet steg fra 1. til 2. kvartal i år. I 2. kvartal var der således godt 40.000 parcel- og rækkehuse og 7.500 ejerlejligheder til salg, jf. figur 2.
 
Figur 2. Stigende antal boliger til salg (klik på figur for at se den i pdf)
 
Kilde: Boligmarkedsstatistikken (Finansrådet, Realkreditforeningen, Realkreditrådet og Dansk Ejendomsmæglerforening) og Finansrådets beregninger.

 
Antallet af handlede huse og lejligheder steg godt nok en smule fra 1. til 2. kvartal (2013). Men i forhold til sidste år er handelsaktiviteten faldet, og niveauet er på samme niveau, som da finanskrisen for alvor rasede, jf. figur 3.
 
Det er særligt antallet af handlede ejerlejligheder, som er dalet. Sammenlignet med 2. kvartal 2012 er handelsaktiviteten for ejerlejlighederne således faldet med 6,8 pct., mens antallet af handlede huse kun er faldet med 0,6 pct.
 
”Den lave handelsaktivitet kombineret med de seneste års massive stigninger i boliger til salg har skabt en ubalance mellem et stort udbud og lav efterspørgsel”, forklarer Niels Storm Stenbæk og fortsætter:
 
”For at sikre stabiliteten i det økonomiske opsving, og for at der for alvor kan blive sat gang i væksten, er det essentielt at få genskabt balancen mellem udbud og efterspørgsel på boligmarkedet.”
 
Figur 3. Lav handelsaktivitet i både hus- og lejlighedsmarkedet (klik på figur for at se den i pdf)
 

Kilde: Boligmarkedsstatistikken (Finansrådet, Realkreditforeningen, Realkreditrådet og Dansk Ejendomsmæglerforening) og Finansrådets beregninger.
 
 
Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her