Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2013 Bornholmske gymnas...

Bornholmske gymnasieelever med en genial idé

15. juni 2013

Allinge: Kan man få en genial forretnings idé, der kan udvikle sig til en vækstiværksættervirksomhed på bare 48 timer?

De startede torsdag eftermiddag, da Folkemødet blev skudt i gang. I løbet af de efterfølgende 48 timer har 6 hold bornholmske gymnasieelever dystet om at udvikle den bedste forretningsidé inden for temaet: ”Fra lokal iværksætter til global virksomhed” under Folkemødet.  Undervejs har eleverne sparret med lokale toperhvervsfolk, de har været igennem en semifinale, hvorfra to hold, Dyrun og Intelligent Sustainability, gik videre til den endelige finale i Finansrådets folkemødetelt.

På de 48 timer nåede eleverne både at levere en skriftlig rapport med og lave en videopræsentation af deres forretningsidé. Begge dele blev vejet og bedømt sammen med deres mundtlige præsentation ved finalearrangementet af en kompetent jury bestående af: borgmester på Bornholm Winni Grosbøll, formand, Bornholms Vækstforum og Danmarks Vækstråd Lars Nørby Johansen, direktør i Fonden for Entreprenørskab FFE-YE Christian Vintergaard og Jørgen A. Horwitz, direktør i Finansrådet.

Jeg bliver sgu så glad

Lars Nørby Johansen knyttede indledningsvist en bemærkning til konkurrencen, der var arrangeret af Finansrådet i samarbejde med Fonden for Entrepernørskab:

”Jeg bliver sgu så glad at, når unge mennesker er innovative. Vi har brug for iværksættere. Meget få af dem overlever, og endnu færre udvikler sig til store virksomheder. Den gode nyhed er, at undervisning i iværksætteri virker,” sagde Nørby Johansen med et smil.

Og så til præsentationen af de to finalistidéer. Dyrun lagde for. Kort fortalt var gruppens idé, at lave en dynamo-oplader til løb. Ved hjælp af to magneter, der bevæges op og ned af hinanden, når personen løber, skabes induktion og derved energi til at oplade en smartphone eller en Mp3-afspiller, imens man løber. Trine, Cecilie, Mathilde og Sune fik idéen, fordi de alle er løbere. Fysisk er der tale om en plastikkasse på 6x4 cm. Til en udsalgspris på 199 kr. i sportsbutikker og 129 kr. via egen netshop.

Der var klapsalver og anerkendende nik fra det fyldte telt. ”Jeg synes, at det er en genial idé,” lød den umiddelbare kommentar fra Lars Nørby Johansen.

Først Bornholm så resten af verden

Dyruns konkurrenter, klassekammeraterne Malene, Frederik og Sebastian kaldte deres forretningsidé for Intelligent Sustainability. Mere specifikt ville eleverne skabe en forretning ved at udvikle IT-løsninger- og programmer til hurtige og nøjagtige beregninger af, hvor hurtigt bæredygtige energiløsninger kan tjene sig hjem i hotel- og konferencecentre. De ville starte på Bornholm, og indtægterne skulle ifølge eleverne komme fra 20 pct. af den besparelse, der ville være for deres kunder ved at skifte til langsigtede, bæredygtige løsninger.

Også de fik anerkendelse for deres idé og præsentation.

Og vinderen er

Imens dommerne voterede vandrede holdene nervøst omkring i- og udenfor teltet. Der var ikke blot æren på spil, Finansholdet præmierede samtidig vinderen med en check på kr. 10.000. Såvel elever som dommere udtrykte stor begejstring for forløbet. Udsagn som ”det burde være statsskuddet til en Folkemøde-tradition”, ”det har givet en helt anden følelse og fornemmelse af, hvad det vil sige at være iværksætter” og ”blod på tanden,” fløj igennem den bornholmske sommerluft indtil dommernes talsmand Christian Vinterberg kaldte til samling.

”Og vinderen er,” begyndte han, ”med et hestehårs bredde, Dyrun.”

”Det, der gjorde forskellen, var jeres meget konkrete produkt og præcise beskrivelse af konkurrencesituationen på markedet. Jeg håber, at I vil gå videre med idéen,” sagde han videre.

Hos vinderene var de store smil fremme, og næppe havde de modtaget checken, stod medierne på spring.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her