Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2013 Enige om at være u...

Enige om at være uenige

14. juni 2013

Allinge: Folkemøde-duellen mellem bankerne og Enhedslisten trak fulde huse.

Allerede en halv time før debatten mellem Enhedslistens Frank Aaen og Finansrådets direktør Jørgen A. Horwitz begyndte folkemødedeltagerne at sive ind i Finansrådets telt. Med sig ind i teltet havde de en udtalt forventning om at opleve en reel, ophedet og slagkraftig debat mellem to aktører, der mest er enige om at være uenige.

Ved kampstart kl. 17.30 var teltet fyldt og debattens ordstyrer, DR-vært Charlotte Beder, serverede det første spørgsmål til kombattanterne: ”Er bankerne gode nok i dag?”

”Nej, de har fået os ud i en krise, som ikke er færdig endnu. Det er bankernes skyld, at vi hænger i bremsen med forhold til væksten. Jeg er ikke negativ overfor bankerne, bare de passer sig selv,” begyndte Frank Aaen.

”Jeg vil ikke undtage enkelte borgerlige politikere for et ansvar. Bankdirektørerne faldt ned ad hesten, så skulle skatteborgerne hive dem op igen. Nu rider de så samme vej, og derfor skal vi have fat i dem,” fortsatte Aaen og sendte depechen videre til Finansrådets direktør.

”Jeg vil gerne starte med at sige, at vi naturligvis vedkender os et medansvar for krisen. Vi er også klar over, at vi har mistet tillid i befolkningen, som skal genopbygges. Og så handler det om, at vi skal have folk i arbejde, forbedret situationen for virksomhederne i Danmark og øge vore BNP. Det er et arbejde bankerne er meget optaget af, og vi er bl.a. gået ind i et arbejde om at finde risikovillig kapital til virksomhederne,” forklarede Jørgen A. Horwitz.

Frank Aaen:

”Samfundet har brug for banker der virker. I hele diskussionen om vækst og arbejdspladser er vi nødt til at få udkantsområderne med og få de små og mellemstore virksomheder med. Bankerne skal låne penge ud til de små virksomheder, også til nul pct. i rente, det er bedre end ingenting,” sagde Frank Aaen og sendte en replik til regeringens Vækstplan DK:

”Der er brug for efterspørgsel, gang i investeringerne i det offentlige. Regeringens politik er gennemført med Venstre. Vækstplanen var så far out, at Venstre ikke vidste, hvad de skulle sige, så de krævede billigere sodavand. Hvis man har presset højrefløjen så langt ud, at de kun kan bede om billigere sodavand. Så er vi ikke parlamentarisk grundlag for regeringen,” fortsatte han til stor begejstring blandt tilhørerne.

Opsplitning af bankerne

Anden omgang handlede om opsplitning af bankerne. Hvorfor synes du, at det er en god idé Frank Aaen? spurgte Charlotte Beder.

”Lige præcis det emne diskuteres i USA, OECD, mange steder lige nu. Det er fordi, at alle kan se, at man ikke kan have virksomheder, der er så store, at samfundet ikke kan tåle, at de går ned. Jeg er sikker på, at vi kommer den vej, så bankerne kun er banker igen,” svarede Frank Aaen.

”I EU diskuterer man opsplitning, det er rigtigt. I Danmark har vi ikke de store investeringsbanker overhovedet. Det er vigtigt, at man får de faktuelle i orden, og på den baggrund får en regulering, en bedre regulering, så bankerne styrkes. Politikerne skal bare huske på, at for hver gang man strammer op, har det en negativ indflydelse på væksten,” påpegede Jørgen A. Horwitz.

Charlotte Beder: Hvor mange penge må en bank tjene?

”Så mange den kan, så længe samfundet ikke skal holde hånden under den i krisetid. Der skete jo det, at en inferiør amerikansk storbank krakkede og det påvirkede hele verdens økonomi, også den danske. Derfor er det vigtigt at få lavet banksektoren om, så bankerne ikke bliver så store, at det rammer hele verdensøkonomien, hvis de bryder sammen. Det er den vigtige lære af debatten efter finanskrisen,” svarede Frank Aaen.

”I den nye EU regulering er der taget højde for at de store banker skal sikres bedre. Men man kan ikke regulere sig ud af denne krise. Politikerne burde i stedet regulere i gode tider og deregulere i dårlige tider. Og så vil det være bedst med ens regler over hele verden,” mente Jørgen A. Horwitz.

”Man kan ikke regulere sig ud af krisen, det er rigtigt. Man kan heller ikke regulere det fra EU. Derfor er det bedre at få de store banker splittet op,” understregede Frank Aaen.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her