Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2013 Renter og fodbolds...

Renter og fodboldstøvler

18. april 2013

Favorable konti med høje renter målrettet årets konfirmander kan være med til at give de unge en større og helt nødvendig finansiel forståelse.

Den danske konfirmationssæson står for døren. Inden året er omme vil op imod 50.000 danske unge have gennemgået undervisning og forberedelse til det kirkelige ritual, der bekræfter deres dåb.

Konfirmanderne kan ikke bare se frem til den kirkelige handling og til at blive budt velkomne i de voksnes rækker ved den efterfølgende festivitas af familie og venner. De kan også se frem til for første gang at opleve, at få et større pengebeløb mellem hænderne, som er helt deres eget. Det gælder naturligvis også for de unge, der vælger at holde fest uden det forgående kirkelige ritual.

”Der er sikkert mange kon- eller nonfirmanter, der i første omgang omregner de mange tusinde kr. til hård valuta i form af en ny guitar, en tur til Paris eller en opgradering af smartphone-pakken,” indleder cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

”Men de unge har faktisk også mulighed for at få konfirmationspengene til at vokse, hvis de orienterer sig blandt de mange tilbud om særlige indlånskonti uden binding for konfirmander. Der er hård konkurrence om at yde konfirmanderne de bedste tilbud, og det betyder høje renter,” siger Stenbæk videre.

En tusse ekstra

Der er en forskel på forrentningen i de enkelte pengeinstitutter i størrelsesordenen 3,5-14 pct.

Finansrådet har set nærmere på gennemsnitsforrentningen af de forskellige konfirmandkonti. Den betyder, at en ung konfirmand allerede kort tid efter oprettelse af kontoen kan høste en større gevinst.

Sætter konfirmanden 20.000 kr. i banken i dag, vil det give en gevinst på godt 400 kr. allerede efter tre måneder, som f.eks. kan bruges på en tur i biografen med vennerne, en lille MP3-afspiller eller et computerspil eller lignende.  Ved udgangen af året er beløbet oppe på 1.050 kr. – eller nok til at købe et par fodboldstøvler eller et par gode høretelefoner.

Niels Storm Stenbæk mener, at de høje renter og udsigten til at kunne købe flere eller endnu bedre gaver, kan være med til at inspirere nogle unge til at spare penge op i stedet for at forbruge det hele med det samme.

”Opmærksomheden omkring disse konti kan bidrage til at styrke unges finansielle forståelse om penge, forbrug og opsparing, samt konsekvenserne af de valg de træffer. Det er der brug for,” understreger Finansrådets cheføkonom og forklarer videre:

”Som det er i dag, har mange elever i folkeskolens ældste klasser ikke lært at lægge penge til side og spare op. Og de kender ikke til hverken budgetlægning, overforbrug, renter, afdrag eller gebyrer.”

20.000 får hurtigt ben at gå på

Ifølge Niels Storm Stenbæk har eleverne i 13-15 års alderen derfor et stort behov for at blive klogere på privatøkonomi, ”så de kan lære at tage ansvar for deres egen økonomiske situation,” siger han og vender tilbage til konfirmationspengene:

”Jeg synes, at det er oplagt, hvis de unge tilegner sig gode vaner og kompetencer samtidig med, at de får egne penge at råde over. Og det gør de jo i dén grad omkring deres konfirmation. Hvis du ikke har lært basale privatøkonomiske færdigheder, så får 20.000 danske konfirmationspenge altså hurtigt ben at gå på.”

Behov for politisk handling

Finansrådet vil gerne være med til at øge de unges finansielle forståelse. Derfor er rådet gået sammen med Forbrugerrådet i en indsats for at få sat privatøkonomi på skoleskemaet i matematikundervisningen i folkeskolens ældste klasser. Det sker bl.a. via diverse tilbud om gratis undervisningsmateriale, som er målrettet undervisningsforløb på alt fra o timer til otte måneders varighed.

”Det er en vigtig indsats,” understreger Stenbæk, ”for gentagne undersøgelser har påvist, at konsekvenserne af manglende privatøkonomisk indsigt allerede i dag er så stort et problem for mange unge, at der er behov for politisk handling. Det er sådan, at halvdelen af de 18-25-årige har optaget dyre sms-lån, kviklån eller lignende forbrugslån, og så mange som 50.000 unge under 30 år står opført i RKI. Det tal svarer faktisk til en hel konfirmand-årgang,” afslutter han.

Læs mere om finansiel forståelse

Figur 1. Gennemsnitsforrentningen af konfirmandkonti efter tid (Klik på figur for at se den i pdf-format)

Renter og fodboldstovler

Anm.: Størstedelen af de faste garanterede rentesatser ophører i december 2013, og da de fleste konfirmationer foregår i april/maj, ses der kun på forrentningen de første 8 måneder.
Kilde: Finansrådets skøn på baggrund af udvalgte pengeinstitutter.
Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her