Forside Nyheder Nyt fra Finansråde... 2016 Forbedret økonomi ...

Forbedret økonomi er med til at sikre virksomheden lån

13. april 2016

Nye beregninger fra Finansrådet viser, at en forbedret finansiel situation øger virksomhedernes chance for at få et lån i banken med 35 procentpoint.
 
Tal fra Danmarks Statistik blandt små og mellemstore virksomheder viser, at hvis virksomhedens finansielle situation har udviklet sig positivt i perioden 2010-2014 resulterede det i, at næsten 60 pct. af virksomhederne fuldt/delvist opnåede lånefinansiering fra banker. Omvendt er der flere afslag, hvis situationen har udviklet sig til det værre.
 
- Når virksomheder går i banken, så bør de alene på baggrund af deres egne tal sidde med en god fornemmelse af, om det resulterer i held med låneansøgningen eller ej. Hvis deres finansielle situation har udviklet sig positivt, så har de langt større succes med at få et nyt lån, end hvis tilfældet er omvendt, siger cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.
 
 
Statistiske beregninger fra Finansrådet viser, at sandsynligheden for at få et banklån stiger med over 35 procentpoint med en forbedret finansiel situation, vel og mærke hvis banken lægger virksomhedsejerens vurdering af ændringen i den finansielle situation til grund [1].
 
 
Figur 1: Sammenhæng mellem SMV’ers egen vurdering af udvikling i deres finansielle forhold fra 2010 og 2014 og udfaldet af låneansøgning i banken
Anm. Virksomheder, der har ansøgt om bank lånefinansiering er i alt 460
Kilde: Danmarks Statistik og Finansrådets beregninger.
 
 

Økonomien skal kickstartes

Dansk økonomi kryber af sted med lave vækstrater. Det private forbrug udvikler sig skuffende, eksporten har det svært. De seneste tal fra Danmarks Statistik viser dog, at fremgangen i virksomhedernes salg fortsætter. År-til-år væksten i februar måned var således 4,3 pct., hvilket er højere end de forudgående måneder. Alligevel er behovet for vækstreformer til stede.
 
- Bankernes erhvervsudlån har længe været præget af lav efterspørgsel. Et løft skal bl.a. ske via bedre økonomiske udsigter for virksomhederne. Derfor er der behov for, at vi får dansk økonomi op i gear, siger Niels Storm Stenbæk.
 
[1] Virksomhedernes vurdering af deres egne finansielle forhold er pænt korreleret med de faktiske nøgletal, viser Finansrådets beregninger. Det kan selvfølgelig ikke afdække, om ændringen er sket fra et i forvejen tilfredsstillende niveau. Andre analyser har dog bekræftet sammenhæng mellem evnen til at generere en høj indtjening og egenkapitalandel og chancen for at får et lån. 
 

Yderligere oplysninger:
Finansrådets pressechef Stine Luise Hansen på telefon 3016 1009 eller mail [email protected].
Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her