Forside Politik Kommentarer 2009 Kreditklemme eller...

Kreditklemme eller ej - lad os se på det

19. juni 2009

Debatindlæg i Børsen den 19. juni 2009 af Jørgen A. Horwitz, direktør, FinansrådetFinansrådet og mange erhvervsorganisationer har efterhånden brugt megen spalteplads i Børsen og andre medier på at debattere, om der er en kreditklemme eller ej. En teknisk diskussion, men afgørende i debatten om, hvorvidt kreditpakken virker eller ej. Vi mener ikke, der er en kreditklemme, men vi anerkender, at det for mange virksomheder kan føles sådan, selv om bankernes samlede udlån faktisk er højt.

Økonomien befinder sig imidlertid i en lavkonjunktur, hvilket gør, at mange virksomheder har det svært og dermed får dårlige økonomiske nøgletal. Især er efterspørgslen faldet drastisk. Bankerne er i den aktuelle situation også udsat for store tab og risici og er derfor nødt til at stramme op på selve kreditvurderingen.

Kreditklemme eller ej - lad os i stedet arbejde sammen om at komme bedst muligt gennem den aktuelle lavkonjunktur. Vi vil gerne opfordre de virksomheder, der føler sig uretfærdigt behandlet og mener, at de har nogle nøgletal, som berettiger til lån, til at henvende sig til deres brancheorganisation med de sager, som bankerne har afvist. Hvis brancheorganisationernes egne økonomer er enige, så kan Finansrådet og erhvervsorganisationerne i et fælles samarbejde afdække problemets omfang og se nærmere på virksomhederne og deres nøgletal.

Hverken bankerne eller virksomhederne har interesse i en situation, hvor der ikke ydes lån til sunde, kreditværdige projekter.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her