Forside Politik Kommentarer 2010 Ansvarlig kreditpo...

Ansvarlig kreditpolitik

8. marts 2010

Debatindlæg bragt i Jyllands-Posten
Af Jørgen A. Horwitz, direktør i Finansrådet

Bankernes kreditpolitik er naturligvis strammet, fordi der er økonomisk krise og markant mindre efterspørgsel på danske produkter. Dansk Byggeri har derfor ikke ret, når den i en ny undersøgelse konkluderer, at for mange af byggeriets låneansøgninger bliver afvist uden gyldig grund.

Selvfølgelig bliver låneansøgninger ikke afvist uden gyldig grund. Bankerne vil gerne låne penge ud - det er faktisk det, vi lever af. Men bankerne skal selvfølgelig have en pæn sandsynlighed for at få pengene tilbage igen.

Dansk Byggeri erkender selv, at ordremængden i byggesektoren er historisk lav, og hverken i 2010 eller 2011 er der udsigt til en positiv udvikling. Dansk Byggeri har ligefrem konstateret, at branchen er i sin største krise siden Anden Verdenskrig.

Dette billede bekræftes af en uvildig undersøgelse fra Danmarks Statistik foretaget i januar, hvor det altovervejende problem er den manglende efterspørgsel, mens kun 4 pct. af bygge- og anlægsvirksomhederne oplever finansielle begrænsninger. Denne uvildige undersøgelse sætter derfor et stort spørgsmålstegn ved Dansk Byggeris kritik af bankerne.

Det er korrekt, at bankerne har strammet kreditpolitikken, men det er kun helt naturligt, at bankerne forholder sig til de nye sværere økonomiske vilkår.

Bankernes udlån afhænger blandt andet af risikovurderingen af projekterne, og det seneste års økonomiske afmatning har betydet, at risikobilledet er blevet betydeligt forværret - især for et konjunkturfølsomt erhverv som byggeriet. Det er derfor bestemt ikke en katastrofe, når Dansk Byggeris undersøgelse peger på, at en femtedel af dens medlemmer, som har søgt om lån, har fået afslag i banken. Tværtimod er det ansvarligt, at der kun bliver lånt ud til sunde projekter.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her