Forside Politik Kommentarer 2010 Bankerne øger udlå...

Bankerne øger udlånet til virksomheder for anden måned i træk

23. marts 2010

Nye tal fra Nationalbanken viser, at bankerne øger udlånet til virksomheder for anden måned i træk. Bankernes udlån til virksomheder steg således med 2 procent fra januar til februar, når der tages højde for sæsonudsving. Sammen med mere optimistiske konjunkturindikatorer tyder det derfor på, at foråret er på vej i dansk økonomi.

De seneste to måneder er bankernes udlån til virksomheder steget med omkring 16,3 mia. kr., når der tages højde for sæsonudsving. Det svarer til en stigning på 3,2 procent fra december til februar. Udviklingen kan ses som et tegn på, at de danske virksomheder igen øger efterspørgslen efter finansiering, i takt med at behovet for at finansiere nye ordrer og investe-ringer stiger.

Også det sæsonkorrigerede udlån til husholdninger er steget over de seneste to måneder. Siden december er udlånet steget med 6,4 mia. kr., hvilket er en stigning på 1,1 procent. Bankernes udlån til husholdningerne var dog uændret fra januar til februar måned.

På trods af de positive tegn i økonomien står bankerne fortsat over for en høj risiko, når de låner penge ud. Et flertal af de økonomiske eksperter forudsiger stigende arbejdsløshed og høje nedskrivninger i 2010. Derfor er det kun fornuftigt, at udlånsvæksten indtil videre holdes på et moderat niveau. Yderligere afventer bankerne den nye finansielle regulering, som kan lægge yderligere restriktioner på deres udlån.

Figur (Klik på figuren for at se den i pdf)

Bankernes udlån til virksomheder og husholdninger, sæsonkorrigeret_432_230310

Kilde: Nationalbanken
Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her