Forside Politik Kommentarer 2010 Bankerne øger udlå...

Bankerne øger udlånet

23. februar 2010

Nye tal fra Nationalbanken viser, at bankernes udlån til både virksomheder og private er steget den seneste måned. Det kan tyde på, at vendingen i dansk økonomi er ved at bide sig fast.

Bankernes udlån til virksomheder er steget med 5 mia. kr. fra december til januar, når der tages højde for sæsonudsving. Det svarer til en stigning på 1 procent. Bankerne har også udstedt flere lån til husholdningerne den seneste måned. Det sæsonkorrigerede udlån til husholdninger er steget med 7 mia. kr. i forhold til måneden før, hvilket er en stigning på 1,2 procent.

Udviklingen kan ses som et tegn på, at vendingen i økonomien er ved være holdbar. Dansk økonomi har siden slutningen af 2009 vist tegn på bedring, og det ser nu ud til at være ved at slå igennem på virksomhedernes og husholdningernes efterspørgsel efter banklån. Dog skal man være forsigtig med fortolkningen, da både udlånet til private og virksomheder er lavere end på samme tid året før.

I relation til udviklingen i bankernes udlån bør man være opmærksom på effekten af ny regulering. Netop nu arbejdes der intenst i mange internationale og europæiske sammenhænge med en kommende regulering af den finansielle sektor. Der ventes mere end 100 internationale initiativer. Det er i den forbindelse vigtigt, at man fra politisk side er opmærksom på den samlede effekt, så denne ikke kommer til at begrænse bankernes forretningsmuligheder unødigt og dermed have en negativ realøkonomisk konsekvens.

Figur: Bankernes udlån til husholdninger og virksomheder, sæsonkorrigeret (pdf)

Kilde: Nationalbanken
Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her