Forside Politik Kommentarer 2010 Bankerne skal ikke...

Bankerne skal ikke finansiere underskud

6. maj 2010

Debatindlæg bragt i Berlingske Tidende
Af Politisk økonomisk chef Lisbeth Grænge Hansen, Finansrådet

Det er en udbredt misforståelse at tro, at Danmark kommer tilbage på vækstsporet ved, at bankerne vedvarende går ind og finansierer underskudsforretninger. Der er ingen tvivl om, at dansk erhvervsliv halter i øjeblikket, og det er beklageligt. Det er svært at indhente den nedgang, der har været i eksporten siden finanskrisens start.

En ny analyse fra DI viser, at danske eksportvirksomheder i øjeblikket taber markedsandele i stor stil. Samtidig viser nye tal fra Håndværksrådet, at over halvdelen af deres medlemmer havde røde tal på bundlinjen i 2009. Det løses nødvendigvis ikke ved, at bankerne blot låner ud. Det er derfor uforståeligt når Håndværksrådet gentagne gange beklager sig over, at bankerne ikke vil øge deres udlån - senest i Berlingske Tidende den 3. maj 2010.

Bankerne vil gerne låne penge ud - så længe der er en fornuftig sandsynlighed for at få pengene igen. Det er både i bankernes og kundernes interesse. Bankerne udviser netop ansvarlighed ved at tilpasse deres kreditpolitik de dårligere økonomiske konjunkturer, og bankerne er nødsaget til at se på virksomhedernes nøgletal. De er desværre bekymrende i øjeblikket. Ser man imidlertid på bankernes udlån i forhold til aktiviteten i virksomhederne - målt ved bruttoværditilvæksten - så har udlånet faktisk ligget på et historisk højt niveau i 2009.

Der er heldigvis så småt positive tegn i dansk økonomi, og det har bankerne allerede reageret på. Siden årsskiftet er bankernes udlån til virksomheder steget med 10 mia. kr., svarende til en stigning på 1,9 procent, når der tages højde for sæsonudsving. Opsvinget i økonomien er dog skrøbeligt, og bankerne forventer, at niveauet for nedskrivninger fortsat vil være højt.

Virksomhederne er nødt til at se indad. Gennemgå deres forretningsplaner og tilpasse dem til den nye situation. Faktum er, at danske virksomheders produktivitetsvækst ligger helt i bund sammenlignet med øvrige europæiske lande - og en forbedring af netop produktiviteten er nøglen til at skabe vækst i Danmark. Kun på den måde kommer Danmark tilbage på vækstsporet. Bankerne vil gerne hjælpe, men kan ikke gøre det alene.

Kontakt:

Lisbeth Grænge Hansen
PA rådgiver
Telefon: 3370 1097
Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her