Forside Politik Kommentarer 2010 Bankernes udlån st...

Bankernes udlån stiger

8. oktober 2010

Der er ingen tvivl om, at der efter den økonomiske krises indtog er strammet op i bankernes kreditvilkår. Det skyldes ikke mindst, at risikoen for tab er steget væsentligt under lavkonjunkturen. Med andre ord er det sværere at opnå lånefinansiering i bankerne, hvis ikke man som virksomhed eller privatperson kan dokumentere en høj tilbagebetalingsevne. Disse stramninger rammer i særlig grad mindre og mellemstore virksomheder, der har fået dårligere afsætningsmuligheder under krisen.

Ikke desto mindre stiger efterspørgslen på lån, omend svagt, og bankernes udlån har samlet set aldrig været højere.

Nationalbankens udlånsundersøgelse for 3. kvartal 2010 viser således, at efterspørgslen efter erhvervslån er svagt stigende i 3. kvartal 2010, hvilket er drevet af en svagt stigende efterspørgsel fra nye kunder, mens efterspørgslen fra eksisterende kunder fortsat er uændret på det lave niveau fra 2. kvartal 2010, jf. figur 1.

Figur 1: Efterspørgsel efter erhvervslån (klik på figuren for at se den i pdf)

Eftersporgsel_efter_erhverslaan_432_081010

Bankernes og realkreditinstitutionerne forventer, at efterspørgslen efter erhvervslån fra både nye og eksisterende kunder vil stige lidt i næste kvartal.

Udviklingen i låneefterspørgslen underbygger, at den spæde fremgang i økonomien stadig er skrøbelig, men forventningerne til en bredere forankret stigning i låneefterspørgslen fra alle kundegrupper understøtter en mere stabil fremgang i økonomien.

Bankernes og realkreditinstitutionerne kreditpolitik er fortsat uændret i 3. kvartal 2010 over for både erhvervs- og privatkunder, og institutionerne forventer ingen ændringer af kreditpolitikken i næste kvartal.

Desuden er kreditpolitikken endnu præget af store nedskrivninger. Nedskrivninger og tab på erhvervsudlån er i 3. kvartal 2010 faldet svagt i de store banker, men er steget marginalt i de mellemstore banker og i realkreditinstitutionerne. Forventningerne til næste kvartal er præget af, at realkreditinstitutionerne fortsat forventer marginale nedskrivninger og tab på erhvervsudlån.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her