Forside Politik Kommentarer 2010 Danmark har ikke b...

Danmark har ikke brug for EU-bankfond

27. maj 2010

En EU-bankafviklingsfond er ikke nødvendig i Danmark. Danske banker har med Bankpakke 1 og 2 allerede betalt for de bankkollaps, der har været. Og Bankpakke 3 sikrer, at danske banker også fremover vil tage sig af nødlidende banker.

Ifølge EU-forslaget skal bankerne betale "forud" for at opbygge en bankafviklingsfond. Men hvis forslaget bliver gennemført, så vil det uden tvivl smitte af på prisen på lån for kunderne, og bankerne vil have færre penge at låne ud til erhverv og vækst. Det er højst uhensigtsmæssigt for vækst og velfærd i et samfund.

EU-Kommissionens ide om en bankafviklingsfond, der skal betale regningen for konkursramte banker, så skatteyderne ikke skal betale, er i udgangspunktet god nok. "Forureneren betaler", som EU-kommissær Michel Barnier siger. Vi er helt enige.

Men i Danmark er det ikke skatteyderne, der har betalt for bankkonkurser, som det har været tilfældet i USA og England. I Danmark har bankerne selv betalt regningen via Bankpakke 1 og 2. Bankerne har endda betalt så meget, at det formentlig giver staten et overskud på 10-15 milliarder kroner.

Ideen med at skulle betale "forud" til en fond er heller ikke nødvendig i Danmark. De danske banker har med Bankpakke 3 allerede forpligtet sig til også fremover at betale regningen for fremtidige bankkollaps.

Hvis det - efter yderligere forhandlinger med ministre og G20-landene - ender med, at der skal oprettes en fond i Danmark, så foreslår vi, at de 10-15 milliarder kroner, som staten får i overskud fra Bankpakke 1 og 2, udgør den første indbetaling til denne fond. Ellers kommer danske banker til at betale regningen to gange, og det er ulige konkurrencevilkår sammenlignet med udenlandske banker, hvor man kun betaler én gang.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her