Forside Politik Kommentarer 2010 Danske virksomhede...

Danske virksomheder har sparet 9,4 milliarder på renteudgifter i 2009

28. januar 2010

Den rekordlave rente betyder, at danske virksomheder i 2009 har sparet omkring 9,4 mia. kroner i renteudgifter på deres banklån (optaget i alle valutaer). Det er et fald på knap 40 procent fra 2008 til 2009. Det viser tal netop offentliggjort af Nationalbanken (se figur 1). 

Figur 1 (pdf)

Besparelsen skyldes, at bankerne har sænket udlånsrenten til virksomheder igennem 2009 i takt med bedringen på pengemarkederne. Den gennemsnitlige udlånsrente på udestående lån til virksomheder lå på 5,3 procent i 2009, hvilket er 1,2 procentpoint lavere end den gennemsnitlige rente i 2008. I slutningen af 2009 var bankernes udlånsrente på det laveste niveau i fire år (se figur 2).

Figur 2 (pdf)

Faldet i de samlede renteudgifter skyldes til dels også, at virksomhederne i øjeblikket låner færre penge i bankerne. Den økonomiske krise har mindsket virksomhedernes efterspørgsel efter ekstern finansiering og dermed også banklån. Virksomhedernes ordrebøger er skrumpet ind, og investeringslysten er faldet.

Helt friske tal fra Danmarks Statistik bekræfter det faktum, at det ikke er finansiering, der mangler, men efterspørgslen, der halter. Danmarks Statistiks seneste undersøgelse af produktionsbegrænsninger blandt virksomheder i industrien og i bygge- og anlægssektoren viser, at utilstrækkelig efterspørgsel stadig er den største produktionsbegrænsende faktor for de fleste virksomheder. Modsat er der næsten ingen, der anser finansiering som en begrænsning ved indgangen til 2010.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her