Forside Politik Kommentarer 2010 Færre lån skyldes ...

Færre lån skyldes dårligere afsætning

25. november 2010

Flere små og mellemstore virksomheder har søgt lånefinansiering i banken eller realkreditinstituttet i 2009/2010 set i forhold til 2007, men en højere andel har ikke opnået lånefinansiering, viser nye tal. Årsagen til de færre lånebevillinger er dårligere afsætningsmuligheder for smv'erne.

De nye tal stammer fra en spørgeskemaundersøgelse om små og mellemstore virksomheders valg af finansiering, som Danmarks Statistik har offentliggjort i dag.

Betragter man udlån til virksomheder i alt, er udlånet fra kreditinstitutter ifølge Nationalbanken vokset med hele 16 procent siden sommeren 2007, hvor subprimelånene fra USA for første gang begyndte af skabe usikkerhed på finansmarkederne. Udlånet til personligt ejede virksomheder er vokset endnu mere, svarende til 20 procent. Der lånes 100 milliarder kroner mere ud i oktober måned i år end i juni 2007.

- Når der alligevel er en højere andel af virksomhederne, som får afslag i deres kreditinstitut, er det fordi forudsætningerne for at optage et lån har ændret sig meget - særligt fra 2008 til 2009/2010, påpeger cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

- Virksomhederne oplever lavere efterspørgsel fra deres kunder, og de dårligere afsætningsmuligheder betyder en lavere sandsynlighed for, at kunden kan betale sit lån tilbage. Det må alt andet lige sætte sig i kreditinstitutternes lånevilkår, anfører Niels Storm Stenbæk.

Udsigterne er dog positive, mener Finansrådet.

- Virksomhederne melder om stigende omsætning, og år-til-år væksten i lånefinansieringen har været positiv det seneste halve år, oplyser Niels Storm Stenbæk.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her