Forside Politik Kommentarer 2010 Kloge hoveder fra ...

Kloge hoveder fra udlandet giver vækst

19. november 2010

Debatindlæg bragt i Børsen 18. november 2010. Af Christian T. Ingemann, direktør, Dansk Erhverv, Jesper Nymark, adm. dir., The Copenhagen Post, og Lisbeth Grænge Hansen, politisk-økonomisk chef, Finansrådet

Internationalt orienterede virksomheder har fået en kærkommen håndsrækning af regeringen, DF, S og de radikale, der har indgået en aftale om at fortsætte med at markedsføre og udvikle Danmark som attraktivt uddannelses- og arbejdsland. Den politiske aftale betyder, at der de næste to år afsættes 2,5 mio. kr. til at udbygge netværket »Expat in Denmark« med henblik på at intensivere indsatsen for at fastholde udenlandsk arbejdskraft i Danmark, ligesom der afsættes 12,9 mio. kr. til at fastholde udenlandske studerende i Danmark.

Det er et meget positivt signal, at regering og opposition holder fast i ambitionen om, at Danmark skal være blandt de mest attraktive lande at bo, arbejde og studere i. Krise eller ej, så skal Danmark leve af kloge hoveder og nye idéer, og derfor er vi nødt til at styrke tiltrækning og fastholdelse af udenlandsk talent.

Netværket »Expat in Denmark« bliver brugt af expats, virksomheder, universiteter m.v. Netværket har med sine 5000 medlemmer gennem de seneste 15 måneder skabt en national platform for erhvervsliv og udenlandske videnarbejdere.

Og der er stadig masser at tage fat på: Danmark er ikke et let land at slå rødder i som udlænding. Én ting er vores høje skattetryk. Noget andet er vores reservation overfor fremmede. Den skal vi have gjort op med - både på og uden for arbejdspladserne.

Samtidig er der et stort potentiale i at fastholde flere af de 16.000 udlændinge, der studerer i Danmark. I dag er det kun hver tredje udenlandske studerende, som får job efter endt uddannelse, til trods for at syv ud af 10 siger, at de gerne vil blive og arbejde i Danmark. Vejen frem er at knytte bånd mellem udenlandske studerende og danske virksomheder under studierne i form af studiejob, praktikophold og gæsteundervisere.
Erfaringerne fra »Expat in Denmark« viser, at der ikke skal meget til for at gøre en forskel. Og tallene er sigende. Forskning fra CBS viser, at produktiviteten i virksomheder, som ansætter udenlandsk arbejdskraft, er 5-15 procent højere end i sammenlignelige virksomheder, der ikke ansætter udenlandsk arbejdskraft, mens Økonomi- og Erhvervsministeriets beregninger viser, at hver udenlandsk videnarbejder skaber to job i værtslandet.

Det er med andre ord en god forretning for Danmark at hyre og holde på udenlandsk videnarbejdskraft.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her